Wonderkind laat Labour aan broer

De Britse oud-minister David Miliband, broer van de linkse Labour-leider Ed, verlaat de politiek. De gematigde partijstroming verliest.

David Miliband.
David Miliband. Foto Reuters

Hoe zou de zondagse lunch de afgelopen tweeënhalf jaar zijn geweest in huize Miliband? Moeder Marion heeft nooit antwoord willen geven op dergelijke vragen van de Britse pers, noch haar zoons David en Ed.

Maar nadat Ed (43) zijn oudere broer in 2010 versloeg in een bittere strijd om het partijleiderschap van de Labour-partij, moet de sfeer ongemakkelijk zijn geweest.

David (47) had juist gegolden als het grote politieke talent. De oud-minister van Buitenlandse Zaken werd door Hillary Clinton geprezen en werd door velen gezien als toekomstig premier. Vanochtend kondigde hij zijn vertrek uit de Britse politiek aan: hij wordt directeur van het International Rescue Committee (IRC) in New York.

Hij wil „zijn ervaring gebruiken om de minst welvarende mensen op aarde” te helpen en een „persoonlijke schuld” in te lossen. Het IRC werd in de jaren dertig opgericht op initiatief van Albert Einstein, om joden die voor de nazi’s waren gevlucht, te helpen. De vader van David, de marxistische denker Ralph, ontsnapte net op tijd uit Polen en kwam in Londen terecht.

Het is een klap voor diegenen binnen de Labour-partij die vinden dat Ed een te linkse koers vaart, en die nog altijd de hoop koesterden dat – mocht Ed falen – David alsnog partijleider zou kunnen worden. De gematigde David zou de partij meer in de traditie van Tony Blair leiden, voor wie hij beleidsadviseur was. David kreeg meer stemmen van partijleden en Lagerhuisleden, Ed werd gesteund door de vakbonden.

Tegelijkertijd is Davids vertrek een opluchting voor Eds aanhang, die ieder optreden van David als een bedreiging zag. Hoewel David Eds leiderschap roemde, bleef de verbittering in zijn woorden doorklinken.

Zo ook in zijn afscheidsbrief aan zijn kiesdistrict South Shields: „Na het schrijven van twee partijprogramma’s [waarmee Labour won, red.] en na acht jaar als minister, moet ik een keuze maken over hoe ik mijn ideeën en idealen verder kan uiten.” Op de achterste bankjes in het Lagerhuis, als docent en als voorzitter van Sunderland Football Club, lukte dat duidelijk onvoldoende.

In de VS zal David zich thuis voelen. Zijn echtgenote, de violiste Louise Shackleton, is Amerikaanse. Zelf studeerde hij aan MIT in Boston.