Internetredacteur primeurt: Wilfried de Jong presenteert Zomergasten

Wilfried de Jong.
Wilfried de Jong. Foto NRC / Merlin Daleman

Wilfried de Jong is de nieuwe presentator van Zomergasten. Dat bevestigt de VPRO tegenover nrc.nl, nadat een internetredacteur van het programma de primeur al op Twitter zette.

Het nieuws kwam aanvankelijk naar buiten via een nieuwe webredacteur die het op Twitter zette.

Twitter avatar JeroenSlot2 Jeroen Ik ben aangenomen als internetverslaggever van @zomergasten. Ik heb meteen een nieuwtje: @wilfrieddejong is de nieuwe presentator van #zg13

Normaal gesproken wordt de nieuwe presentator met meer toeters en bellen bekendgemaakt, de laatste jaren bij De Wereld Draait Door. Toch had internetverslaggever Jeroen Slot wel degelijk toestemming van Peter van Ingen, eindredacteur van het programma, aldus Van Ingen tegen NRC:

“Jeroen was vorig jaar redacteur voor het ‘tweede scherm’ van Zomergasten; dat doen we dit jaar niet meer. We wilden hem wel behouden. Toen dacht ik, we zetten hem in als verslaggever op internet. Vanmorgen hadden wij een gesprek hierover, en vroeg hij mij wie de presentator dit jaar wordt. Ik zei Wilfried de Jong, maar dat dit pas komend weekend bekend zou worden gemaakt via de ledenkrant van de VPRO. Hij wilde graag als nieuwe verslaggever de primeur twitteren. Ik dacht, die 50 volgers, waarom niet?”

De tweet werd opgepikt door, onder anderen, Alexander Klöpping, die het bericht voor zijn ruim 112.000 volgers retweette.

Een woordvoerder van de VPRO mailt er nog achteraan:

“[Van Ingen] vond het juist een leuk experiment om te kijken hoe snel nieuws kan gaan via iemand die niemand kent met slechts 50 volgers.”

De Jong (Holland Sport, 24 uur met) volgt Leyers op

Welke gasten dit seizoen aanschuiven bij het programma, is nog niet bekend. Zomergasten, dat sinds 1988 bestaat, bestaat uit interviews met bekende personen die geïnterviewd worden aan de hand van hun favoriete televisiefragmenten.

Wilfried de Jong presenteerde onder meer Holland Sport en Motel de Jong en sinds 2008 24 uur met…, waarvoor hij zich met een gast een etmaal terugtrekt in een afgesloten ruimte. Op het Internationaal Film Festival Rotterdam verzorgde hij jarenlang talkshows. Ook is hij sportcolumnist voor NRC. “Ik hoefde niet lang na te denken toen ik werd benaderd, het lijkt me een mooie zomerbaan”, zegt Wilfried de Jong in het persbericht van de VPRO.

De Vlaming Jan Leyers was vorig jaar presentator. Hij volgde Jelle Brandt Corstius (2010 en 2011) op. De edities daarvoor werden gepresenteerd door Peter van Ingen (1988 t/m 1995), Freek de Jonge (1996), Wim T. Schippers (1997), Hanneke Groenteman (1998), Adriaan van Dis (1999 t/m 2002), Joost Zwagerman (2003 en 2004), Connie Palmen (2005), Joris Luyendijk (2006 en 2007), Bas Heijne (2008) en Margriet van der Linden (2009).

Het persbericht van de VPRO staat hier.