Waarom is in het Amerikaanse Hale County één op de vier invalide?

Er zijn plekken in Amerika waar één op de vier arbeidsongeschikt is. Tenminste, ze krijgen er een uitkering voor. Leven ze zo ongezond of gevaarlijk? Zijn het aanstellers? Of ligt het niet zo simpel? Planet Money deed maandenlang onderzoek en stuitte op de verbazingwekkende werkingen van het Amerikaanse systeem.

Er zijn plekken in Amerika waar een kwart van de beroepsbevolking arbeidsongeschikt is. Tenminste, ze krijgen er een uitkering voor. Leven ze zo ongezond of gevaarlijk? Zijn het aanstellers? Of ligt het niet zo simpel? Planet Money deed maandenlang onderzoek en stuitte op de verbazingwekkende werking van het Amerikaanse systeem.

Om bij het begin te beginnen: ja, er zijn mensen die als ‘disabled’ worden aangemerkt voor iets waar een ander gewoon jarenlang mee door blijft werken. In arme gebieden is vrijwel geen werk te vinden waarbij je niet hoeft te staan, dus het is óf de hele werkdag staan ondanks rugproblemen (tegenwoordig de meest gehoorde klacht) óf proberen het stempel ‘disabled’ te krijgen. Het levert ongeveer evenveel inkomen op als het minimumloon, maar dan inclusief zorgverzekering.

Degenen die als invalide te boek staan, zijn in veel gevallen verborgen werklozen. Amerikaanse staten betalen werkloosheidsuitkeringen, maar het geld voor arbeidsongeschikten komt rechtstreeks van de federale regering. Met andere woorden: een staat doet er alles aan om om hun burgers te helpen beseffen dat ze misschien arbeidsongeschikt zijn, in plaats van werkloos.

Net als de advocaten die je in kunt schakelen als je arbeidsongeschiktheidsclaim in eerste instantie afgewezen wordt. Ook zij kunnen geld aan verdienen aan mensen ziek thuis krijgen. “You don’t have to be an invalid! You don’t have to be out on a stretcher!”

Lees het hele artikel op de site van NPR (4.121 woorden, ongeveer 19 minuten leestijd). Het radioprogramma This American Life (ook van NPR) maakte er deze week deze uitzending over (59 minuten), mocht je liever luisteren dan lezen.