Vrouw benoemd als hoofd Secret Service

De Amerikaanse president Barack Obama heeft voor het eerst in de geschiedenis een vrouw benoemd als hoofd van de Secret Service, de veiligheidsdienst die is belast met de bewaking van de president en andere hooggeplaatste functionarissen. Julia Pierson (53) werkt al dertig jaar voor de veiligheidsdienst, waarvan de laatste vijf jaar als stafchef van haar voorganger, Mark Sullivan.

De Secret Service kwam vorig jaar in opspraak toen bleek dat dertien bewakers prostituees hadden meegenomen naar hun hotel in Colombia, waar zij verbleven voorafgaand aan een internationale top. Zeven agenten werden ontslagen.

De veiligheidsdienst is bekritiseerd om de machocultuur die er zou heersen. Na het incident in Colombia zijn er strengere regels gekomen voor alcoholgebruik. Ook geldt een avondklok tijdens internationale reizen.

De benoeming van Pierson komt op een moment dat president Obama onder vuur ligt omdat hij in zijn tweede termijn te weinig vrouwen en vertegenwoordigers van minderheden zou hebben aangewezen voor belangrijke posten. Pierson is een carrière-ambtenaar met beperkte ervaring in het veld. Ze werkte voor de beveiliging van de presidenten George H.W. Bush, Bill Clinton en George W. Bush. Daarna richtte ze zich vooral op het verbeteren van de informatiesystemen van de Secret Service, die ook is belast met het opsporen van vals geld. (Reuters, AP)