Vier de vorst met diepvriesvoedsel

138 lammetjes zijn er al geboren in de schaapskooi op de Posbank, bij Rheden. En daar maak ik me zo’n zorgen over. Wat moeten die het koud hebben. In hun babyvachtjes. Op hun sprietige lammetjesbenen. Als dat maar goed gaat. Moeten we geen landelijke actie op touw zetten? Iets met hansopjes breien en dekens inzamelen?

Over wat er nu onder de grond gebeurt maak ik me trouwens ook grote zorgen. Of eigenlijk: over wat er allemaal níét onder de grond gebeurt. Maar wel zou moeten gebeuren. Al die mysterieuze kiem- en groeiprocessen die uiteindelijk leiden tot worteltjes, aardappelen en sperziebonen. En asperges, niet te vergeten. ‘Fruitkwekers vrezen slechte oogst door kou’ las ik al ergens. Wel; ik vrees voor mijn roos, die een week of wat geleden toen het voorjaar zijn valse entree maakte al flink uit zijn tent gelokt is en wier kwetsbare, knalrode uitlopertjes nu Siberische winden over zich heen krijgen.

En dan kom ik vandaag ook nog eens ijskoud aanzetten met een gerecht uit de diepvries. Na lang zoeken heb ik namelijk mijn hand weten te leggen op een zak ingevroren sojaboontjes. Deze edamame krijg je vaak in Japanse restaurants als hapje vooraf, nog in de peul, kort gekookt met wat zout erover. Je pulkt de schil open en eet de heerlijke zoutige boontjes op. Weer eens wat anders dan pelpinda’s. Met de gedopte boontjes, die wat steviger zijn dan doperwten en tuinbonen en een notig smaakje hebben, maak je de heerlijkste dingen. Zo heeft Ottolenghi in zijn Plenty een recept voor edamame met warme noedels, dat ik beslist wil proberen. Waarom o grootgrutters der Nederlanden liggen deze sojaboontjes nog niet in uw vriesvakken? Ga daar eens als de sodemieter mee aan de slag. Nu zijn ze alleen verkrijgbaar in Toko’s en Japanse winkels.

Ik maakte met de boontjes en garnalen dit lekkere voorafje. Kook de peulen een minuut of vijf in gezouten water en haal de boontjes eruit. Schil en ontpit de avocado en snij ’m in kleine stukjes. Sprenkel er wat citroensap overheen. Doe de mayonaise in een kom, de zure room, de sojasaus, de rijstazijn en een kneepje wasabi ter grootte van een pinda. Roer met een garde tot een glad geheel. Schep de avocado, de garnalen en de boontjes erdoor.

Rooster het nori-velletje even in een droge koekenpan en hak het in hele kleine stukjes. Snij wat knisperige sla in hele dunne reepjes. Leg die onderin een cocktailglas en schep daarop wat van het garnalenmengsel. Garneer met flinters nori.