Varen door het Den Haag van Louis Couperus

Voorkant van Couperus' 'De stille kracht'/ Foto dbnl.org
Vanaf 7 april kunnen liefhebbers van het werk van de Nederlandse schrijver Louis Couperus (1863-1923) per boot varen door het Den Haag van de auteur, schrijft boekenblog Boekendingen. Aanleiding voor de tocht is het 150-jarig jubileum van de in 1863 geboren auteur.

De tocht, ‘Met stille kracht vooruit’ genaamd , wordt georganiseerd door de Haagse rederij De Willemsvaart in samenwerking met Het Couperus museum en José Buschman, schrijfster van het boek Couperus Culinair, de lievelingsgerechten van Louis Couperus.

De naam van de rondvaart is natuurlijk een knipoog naar een van Couperus’ beroemdste werken, de antikoloniale roman De stille kracht. NRC-columnist Bas Heijne noemde dat werk vorige week in NRC Handelsblad nog ‘Couperus’ grootste meesterwerk’. Heijne, wiens voorliefde voor de Haagse auteur ook al werd uitgewerkt in diens pamflet Echt zien. Literatuur in het mediatijdperk (2011), schreef over Couperus naar aanleiding van de ontdekking die hij in februari 2013 deed op Oost-Java. Op reis voor een documentaire over Couperus, samen met filmmaker Jan Jouten, ontdekte hij het huis waar Couperus zijn beroemde roman schreef.

Louis Couperus (1863-1923) staat te boek als een van de grootste Nederlandse schrijvers, van wie romans als De stille kracht en Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan … tot op de huidige dag worden gelezen. Couperus werd als twintiger op slag beroemd met zijn debuutroman Eline Vere, een fin du siècle roman, vergelijkbaar met Flauberts Madame Bovary en Tolstois Anna Karenina, over een ongelukkige jonge vrouw uit betere Haagse kringen.

Couperus zal tijdens dit Louis Couperusjaar op meerdere manier worden herdacht. Zo wordt er een herdruk voorbereid van De stille kracht. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is tot 25 augustus de expositie Couperus en de Oudheid te zien. Naast Heijnes Couperusdocumentaire zal er later dit jaar ook van zijn hand bij De Bezige Bij een boek verschijnen over de Haagse schrijver: Couperus. De mystiek der zichtbare dingen.