Utrecht krijgt zebrapad in homokleuren

De gemeente Utrecht gaat in het stadscentrum een ‘homozebrapad’ aanleggen. Met het zebrapad, dat wordt geschilderd in regenboogkleuren, wil de gemeente uitstralen een tolerante stad te zijn waar iedereen welkom is, ongeacht geaardheid of overtuiging. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten na schriftelijke vragen van GroenLinks. Utrecht is de eerste Nederlandse stad met een regenboogzebrapad. Het pad wordt voor 20 juni aangelegd en blijft sowieso tot het einde van het jaar liggen.

Initiatiefnemer en Groenlinks- raadslid Pepijn Zwanenberg noemt het besluit „fantastisch”. Hij zegt dat steden als San Francisco (Verenigde Staten) en Tel Aviv (Israël) al eens een regenboogzebrapad hebben gehad, maar dan voor één dag. Het raadslid, dat zelf een vriend heeft, hoopt dat de Utrechtse oversteekplaats definitief blijft liggen. Zwanenberg: „Er zijn de afgelopen jaren een paar incidenten geweest in de stad waarbij homo’s zijn bedreigd of mishandeld. Daardoor wordt Utrecht wel eens neergezet als homohatende stad. Dat bestrijd ik. Utrecht voert een prima diversiteitsbeleid en dit is een goed voorbeeld.”

Auto’s hoeven overigens niet voor de regenboogzebra te stoppen. Volgens de wet moet een zebrapad namelijk wit geschilderd zijn, anders is deze „zonder juridische betekenis”. Utrecht kiest er daarom voor het zebrapad bij een oversteekplaats met verkeerslichten te leggen. Het college: „Het regenboogzebrapad heeft dan ook geen juridische, maar een symbolische betekenis.”

Utrecht is dit jaar door de stichting Roze Zaterdagen Nederland verkozen tot ‘Roze Stad 2013’. Het mag als zodanig Roze Zaterdag organiseren, een van de belangrijkste evenementen van het jaar voor homo’s, lesbiennes, transgenders en biseksuelen.