UCI fluit wielerbond terug na garanties dopezondaars

De Nederlandse wielerbond KNWU en de Dopingautoriteit hebben ten onrechte garanties over strafvermindering gegeven aan wielrenners die voor 1 april dopegebruik bekennen. De internationale wielerunie UCI bestrijdt dat KNWU en Dopingautoriteit bevoegd zijn om een strafmaat te bepalen. Zij dienen elke dopingovertreding te melden bij de UCI. „De UCI opent vervolgens een strafzaak die kan leiden tot een sanctie in overeenstemming met de UCI-regels”, stelt UCI-voorzitter Pat McQuaid in een brief die in het bezit is van deze krant.

De reactie van McQuaid raakt een cruciaal punt in het dopingconvenant dat KNWU, Dopingautoriteit en de ploegen Blanco en Vacansoleil-DCM half januari presenteerden. Renners en personeelsleden die vóór 1 april bekennen in de periode tot 2008 doping te hebben gebruikt, krijgen strafvermindering: een half jaar schorsing (in plaats van minimaal een jaar) en drie maanden geen salaris. KNWU en Dopingautoriteit verzekerden de ploegen dat het akkoord was afgestemd met UCI en wereldantidopingagentschap WADA. Gezien de reactie van McQuaid lijkt dat niet het geval te zijn geweest.

De UCI ging eerder met succes in beroep tegen nationale bonden die renners minder straf gaven, zoals in Kazachstan (Aleksandr Vinokoerov) en Spanje (Alejandro Valverde, Alberto Contador). De vraag is of de gereduceerde straffen wel standhouden in Nederland, waar de meeste renners en personeel van Blanco en Vacansoleil al een vragenlijst hebben ingevuld waarvan de rechtsgeldigheid nu ter discussie staat. Het initiatief tot de gekozen aanpak komt van Harold Knebel, voormalig manager van Blanco (toen Rabobank).

Eerder noemde hoogleraar sportrecht Marjan Olfers het convenant in de Volkskrant „een juridisch gedrocht”. Iwan Spekenbrink, manager van de derde Nederlandse ploeg, Argos-Shimano, tekende het convenant niet omdat hij een visie op de toekomst mist. Ook rennersvakbond VVBW is tegen het akkoord, onder meer omdat de rechtszekerheid van de werknemers niet is gegarandeerd. De vakbond voelt zich gepasseerd bij het opstellen van het akkoord.

KNWU-voorzitter Marcel Wintels en directeur van de Dopingautoriteit Herman Ram bestrijden dat de afspraken in het convenant in strijd zijn met de regels van de UCI. Zij verwijzen naar een artikel in de dopingreglementen over Substantial Assistance, dat erop neerkomt dat renners die meewerken aan onderzoeken in aanmerking komen voor strafvermindering. Ram consulteerde vooraf WADA, Wintels stuurde McQuaid begin januari wel het akkoord maar had er geen contact meer over met de UCI.