‘Sorry, ik heb geen kleingeld’. Dakloze: ‘Ik accepteer ook creditcards’

Het is een excuus dat iedereen wel eens gebruikt als een dakloze op straat vraagt om wat kleingeld: “Sorry, ik heb geen kleingeld op zak”. En het is waarschijnlijk vaak ook echt waar. Wie loopt er nog met cash op zak tegenwoordig? Maar wat als je straks bij daklozen ook kan betalen met je creditcard?

Still uit video.

Het is een excuus dat iedereen wel eens gebruikt als een dakloze op straat vraagt om wat kleingeld: “Sorry, ik heb geen kleingeld op zak”. En het is waarschijnlijk vaak ook echt waar. Wie loopt er nog met cash op zak tegenwoordig? Maar wat als je straks bij daklozen ook kan betalen met je creditcard?

Pinnen, creditcards, betalen met je mobiel; voor daklozen zijn al die technologische ontwikkelingen niet echt gunstig. Kon je vroeger als dakloze nog wel rekenen op wat los geld van voorbijgangers, die kans wordt vandaag de dag steeds kleiner. Denk alleen al aan het recordaantal pintransacties dat vorig jaar met 11 procent steeg naar 2,274 miljard en je snapt dat mensen bijna niet meer met contant geld rondlopen.

Het zette komiek John Elerick aan het denken: wat nu als daklozen ook pinbetalingen accepteren of zelfs creditcards? Volgens Elerick gaat dat dan ongeveer zo: