Loop met Google rond in een no-gozone in Fukushima

Op verzoek van inwoners en de burgemeester van het door de tsunami verwoeste Naimi in Japan, maakte Google een virtuele tour met Streetview. Die is er nu en wij kunnen meekijken.

Ineengestorte huizen in de stad Namie, midden in het deel van Japan dat door de tsunami twee jaar geleden het zwaarst was getroffen.
Ineengestorte huizen in de stad Namie, midden in het deel van Japan dat door de tsunami twee jaar geleden het zwaarst was getroffen. Foto AFP/ Yoshikazu Tsuno

Je kunt inmiddels al in de Grand Canyon lopen, je kunt zelfs skiërs en snowboarders op verschillende pistes volgen. Google’s Streetview brengt al jaren bijzondere plekken in kaart. Daar is vandaag een nieuwe bijgekomen: je kunt met de Google-auto mee door het Japanse Namie, dat midden in het door de tsunami verwoeste gebied Fukushima ligt. Het gebied is normaal een no-gozone.

Foto’s van het gebied zijn er al wat langer. Google had zelf een site gemaakt, waar beelden van de gebieden voor en na de ramp te zien zijn. Ook zijn er al Streetviewbeelden van de normaal wel toegankelijke getroffen plekken in het gebied.

Maar Namie is in meerdere opzichten speciaal. Je mag er niet rondlopen vanwege stralingsgevaar, misschien alleen met een speciaal pak. De ruim twintigduizend mensen die voor de ramp in Namie woonden, zijn ook allemaal weg uit de stad. Maar zij wilden graag de herinnering aan hun oude woonplaats in ere houden en vroegen Google een virtuele tour te maken.

Hieronder een video, waarin het een en ander over het project wordt uitgelegd. Het is in het Japans, maar gelukkig kan de ondertiteling worden ingeschakeld:

Nu, enkele weken later, kunnen ze dan eindelijk zien hoe hun oude woonplaats er nu uitziet. Dat wij kunnen meekijken, is een bonus. De enorme lege vlakten, ooit bewoond door al die mensen, leveren een treurig en indrukwekkend beeld op.