Inval bij Human Rights Watch in Moskou - ‘volgt op tientallen ngo-invallen’

De politie in Moskou heeft vanochtend een inval gedaan in de kantoren van de NGO’s Human Rights Watch (HRW) en Transparency International (TI), meldt de Russische nieuwssite Interfax. Eerder deze week gebeurde dit in het kantoor van Amnesty International in Moskou.

Sergei Niktin, chef van de Rusische tak van Amnesty International, sprak eerder deze week met AP naar aanleiding van de inval die de autoriteiten in Moskou deden. Vandaag gebeurde dit bij Human Rights Watch en Transparency International. Foto AP/Ivan Sekretarev

De politie in Moskou heeft vanochtend een inval gedaan in de kantoren van de non gouvernementele organisaties (ngo’s) Human Rights Watch (HRW) en Transparency International (TI), meldt de Russische nieuwssite Interfax. Eerder deze week gebeurde dit in het kantoor van Amnesty International in Moskou.

Medewerkers van het openbaar ministerie en de belastingpolitie verrichtten een onaangekondigd onderzoek van de boeken, zei Rachel Denber van HRW tegenover persbureau AP. Hetzelfde was het geval bij TI volgens Elena Panfilova, chef van de Russische afdeling van deze corrupiewaakhond.

Invallen bij honderden NGO’s

Onze correspondent Thalia Verkade noemde de inval bij Amnesty van maandag “de climax van een reeks invallen bij tientallen organisaties”. De Russische Mensenrechtenraad verwacht dat in totaal tegen de duizend organisaties in het hele land controle zullen krijgen.

De doorzoekingen zijn begonnen nadat president Vladimir Poetin leden van de federale veiligheidsdienst FSB had opgeroepen hun aandacht te richten op groepen die geld krijgen uit het buitenland. De precieze reden van de invallen is echter niet bekend, legde Verkade gisteren uit in NRC Handelsblad:

“De ngo’s moeten bekendmaken hoeveel geld er in het afgelopen jaar is binnengekomen, en kopieën aanleveren van door hen gebruikte symbolen en attributen. Wanneer een ngo financiering uit het buitenland krijgt en activiteiten ontplooit die als politiek kunnen worden gedefinieerd, moet de organisatie zichzelf volgens een vorig jaar aangenomen wet in Rusland registreren als ‘buitenlands agent’.

Veel ngo’s weigeren dat, ook al ontvangen ze geld uit Europa of de VS. Maar ook mensenrechtenorganisatie ‘Schild en Zwaard’ uit de republiek Tsjoevasjië aan de Wolga, die zich als eerste in het land vrijwillig had gemeld als ‘buitenlandse agent’, heeft inspectie gehad. Op het verzoek om als buitenlandse agent geregistreerd te worden ontving Schild en Zwaard zelfs een afwijzing.”

Bij de invallen filmde een tv-ploeg van NTV de huiszoeking, zo ook bij Amnesty deze week. De nationale zender propageert dat westers georiënteerde ngo’s met buitenlands geld de protesten tegen het regime-Poetin vorig jaar organiseerden, zo beschrijft Verkade:

“De ploeg versperde maandag zelfs voor een radiojournalist de toegang tot het Amnesty-kantoor. ‘Journalisten in burger’, worden de NTV’ers cynisch genoemd.”

    • Annemarie Coevert