Overgangskabinet Curaçao heeft ontslag ingediend

Minister-president Daniel Hodge van Curaçao verlaat het kantoor van de gouverneur in Willemstad nadat hij het ontslag van zijn kabinet heeft ingediend.
Minister-president Daniel Hodge van Curaçao verlaat het kantoor van de gouverneur in Willemstad nadat hij het ontslag van zijn kabinet heeft ingediend. Foto ANP / Prince Victor

Minister-president Daniel Hodge van Curaçao heeft vanmiddag rond drie uur (lokale tijd) na ruim drie maanden het ontslag van zijn kabinet ingediend. Het kabinet-Hodge werd op 31 december 2012 geïnstalleerd als overgangskabinet. Het kabinet maakt nu zoals afgesproken plaats voor een politiek kabinet.

De belangrijkste doelen waren om financieel orde op zaken te stellen op Curaçao en de relatie met Nederland te verbeteren. Sinds oktober 2010 heeft Curaçao de status van een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Curaçao werd in de zomer van 2012 onder financiële curatele gesteld door Nederland. Het eiland moet fors bezuinigen en de begroting op orde krijgen. Volgens Hodge is daar grote vooruitgang in geboekt en kan een politiek kabinet het karwei nu afmaken.

In december was al vastgesteld dat dit zakenkabinet na drie tot zes maanden plaats zou moeten maken voor een politiek kabinet. Hodge verklaart nu dat hard is gewerkt aan de verbetering van de financiële situatie. Zijn demissionaire kabinet blijft aan om de lopende zaken af te handelen. Een formateur kan nu worden aangesteld om een nieuw kabinet samen te stellen. Het regeerakkoord dat de basis vormde voor het kabinet-Hodge blijft van kracht, maar gaat nu uitgevoerd worden door een normaal politiek kabinet. De onderhandelingen voor een nieuw kabinet zijn inmiddels begonnen. De bedoeling is om zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor 2 juli een nieuwe regering te presenteren.

In augustus 2012 viel het kabinet van oud-premier Gerrit Schotte, dat vervolgens in september in demissionaire status werd weggestuurd. Dat ging niet zonder slag of stoot: Schotte weigerde te vertrekken en sloot zich op in het regeringscentrum. Een dag later vertrok hij alsnog. Een tijdelijk kabinet onder leiding van Stanley Betrian nam plaats in Fort Amsterdam om nieuwe verkiezingen voor te bereiden. De twee grootste partijen, PS en Schotte’s MFK wonnen die verkiezingen, maar kregen tijdens de formatie ruzie. Daarna werd besloten om tijdelijk een zakenkabinet te formeren.