over de haag

Het mag even duren

Ieder kwartaal in het periodiek van perscentrum Nieuwspoort: de nieuwe leden. Onder de vers aangetreden ‘Poorters’ bevinden zich deze keer weer veel Haagse novicen, zoals minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en de Tweede Kamerleden Paul van Meenen (D66) en Sjoerd Potters (VVD). Meest opvallende ‘nieuweling’ is minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA), die al twintig jaar rondloopt op het Binnenhof. Of hij met zijn drukke Brusselse bezigheden nu wel tijd heeft om biertjes te drinken aan de bar van de sociëteit?

Een lange weg

Het waren 55.000 handtekeningen die de initiatiefnemers van het Burgerforum EU gisteren overhandigden aan Kamerlid Helma Nepperus (VVD), voorzitter van de commissie voor burgerinitiatieven. Ruim voldoende om van de Kamer een debat te eisen over een referendum over Europa. Hoewel? De regels zeggen dat het onderwerp de afgelopen twee jaar niet aan de orde mag zijn geweest. En de woorden Europa en referendum vallen regelmatig in de Kamer. Maar ook al komt er een debat, het is nog lang geen referendum. Het Burgerforum heeft een lange weg te gaan.

Europese zaken

Veel genoemd, nimmer benoemd: Hans van Baalen. De in zijn Haagse Kamerjaren als ‘rechtsbuiten’ bekendstaande VVD’er zit alweer sinds 2009 in het Europees Parlement. Bij alle daarna volgende kabinetsformaties zong zijn naam rond. Minister van Buitenlandse Zaken, minister van Defensie. Hij werd het niet. Nu draagt de VVD hem opnieuw voor als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, in 2014.

Opstaan, graag

Hoe meet je het gezag van een fractievoorzitter? Geen gemakkelijke vraag. Fractievergaderingen zijn besloten en geen Kamerlid zal zijn leider openlijk afvallen. Spanningen blijven zo lang buiten beeld. Toch is de autoriteit soms zichtbaar. Bijvoorbeeld wanneer een fractieleider zijn plaats komt opeisen in de voorste bankjes van de plenaire zaal, zoals gisteren gebeurde. Roos Vermeij en Mariette Hamer zaten daar namens de PvdA, in opperste concentratie. Toen stond Diederik Samsom achter hen. Hij lachte vriendelijk, beiden schrokken op en boden hun plaats aan.

Consolideren

Net als in 2010 doet de PVV van Geert Wilders bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar alleen mee in Almere en Den Haag. Wilders: „Na jaren van forse groei willen we nu onze organisatie consolideren.” Misschien wil hij ook herhaling van het grote verlies in de Tweede Kamer vorig jaar voorkomen. Toen raakte de PVV negen zetels van de 24 kwijt.

Samenstelling Derk Stokmans