Operatie-Nachtwacht: reis van 100 meter

Nederland, Amsterdam,m 27-03-2013. De Nachtwacht wordt verplaatst van de Philipsvleugel ,waar die sinds 2003 staat ivm de verbouwing/renovatie van het Rijksmuseum, naar zn oude plek in de Eregallerij. Op foto: Er wordt geoefend met het wegrijden van de transportconstructie waarmee de Nachtwacht zal worden vervoerd. EMBARGO TOT 11.00! Foto: Olivier Middendorp
Nederland, Amsterdam,m 27-03-2013. De Nachtwacht wordt verplaatst van de Philipsvleugel ,waar die sinds 2003 staat ivm de verbouwing/renovatie van het Rijksmuseum, naar zn oude plek in de Eregallerij. Op foto: Er wordt geoefend met het wegrijden van de transportconstructie waarmee de Nachtwacht zal worden vervoerd. EMBARGO TOT 11.00! Foto: Olivier Middendorp

Om half twaalf vanochtend hield een hijskraan de kist voor een gleuf boven de ingang van de de Philipsvleugel van het Rijksmuseum en werd de Nachtwacht naar binnen geschoven. Dat was het begin van een reis van ongeveer honderd meter met een speciaal geconstrueerde kar naar de achterzijde van het hoofdgebouw waar net zo’n gleuf op het doek wachtte. Aan de voorbereiding van de verhuizing is maanden gewerkt.

Meer dan vijftig journalisten en cameraploegen deden verslag van de operatie. Zo’n twintig politieagenten waren aanwezig en enkele honderden belangstellenden werden achter hekken op afstand gehouden. De operatie was nog in volle gang toen deze krant ter perse ging, maar als alles goed is gegaan hangt de Nachtwacht inmiddels weer op zijn oude plaats in de eregalerij van het Rijksmuseum.

Tijdens de verbouwing was de Nachtwacht de afgelopen tien jaar te zien in de Philipsvleugel van het museum. Alle andere 8.000 kunstwerken die daar tentoongesteld waren zijn de afgelopen weken al verhuisd. Over zeventien dagen is de officiële opening van het Rijksmuseum.

Nachtwacht onverzekerbaar en onvervangbaar pagina 19