‘Ontslag hoogste aanklager Egypte moet worden teruggedraaid’

Het Egyptische Hof van beroep oordeelde vandaag dat de in november ontslagen procureur-generaal Abdel Maguid Mahmoud zijn baan weer moet terugkrijgen.

Het ontslag van procureur-generaal Mahmoud moet worden teruggedraaid.
Het ontslag van procureur-generaal Mahmoud moet worden teruggedraaid. Foto Reuters/ Amr Abdallah Dalsh

Het Egyptische Hof van beroep heeft vandaag geoordeeld dat de in november ontslagen procureur-generaal Abdel Maguid Mahmoud zijn baan weer moet terugkrijgen. President Mohammed Morsi verving de hoogste aanklager van het land, die tijdens het regime van Mubarak werkzaam was, in november voor Talaat Ibrahim.

Die beslissing leidde destijds al tot veel kritiek onder de tegenstanders van Morsi. Zij vonden dat het ontslag van Mahmoud zijn macht oversteeg. Zijn vervanger Ibrahim wordt ervan beschuldigd te dicht bij de Moslimbroederschap van de president te staan.

Tot twee keer toe ontslagen

Mahmoud werd in eerste instantie al in oktober ontslagen door president Morsi, om de woede onder de bevolking te sussen over de vrijspraak van 24 aanhangers van Mubaraks regime in de zaak van de zogeheten ‘kamelenslag’ in februari 2011. Daarbij vielen tien doden. Het vormde een keerpunt in de opstand tegen Mubarak.

Mahmoud accepteerde het ontslag niet en ging weer aan het werk. Morsi besloot niet veel later dat hij mocht aanblijven. In november ontsloeg hij hem alsnog.

“Nieuwe tegenslag voor Morsi en de Moslimbroederschap”

Volgens onze Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants is het nog afwachten of deze beslissing nu wel definitief is. Volgens haar is cassatie nog mogelijk. Bovendien zal Morsi wel moeten reageren, want het terugdraaien van Mahmouds ontslag is een volgende tegenslag voor de huidige president van het land:

“Voor Morsi is dit natuurlijk vervelend, omdat de Moslimbroederschap steeds minder goed ligt. Zijn positie wordt lastiger. Hij was destijds al amper gekozen. Dit kan natuurlijk een signaal zijn dat er op een later moment door rechters wordt beoordeeld dat het hele Moslimbroederschap illegaal is. Dan is het land te klein. Het geeft goed de verschillende niveaus weer waarop het onrustig is in het land. Er is niet alleen sprake van strijd tussen de aanhangers van en demonstranten tegen het regime van Morsi, er is ook een rechterlijke strijd.”