Ontheemden Somalië worden misbruikt door leger en milities

Somalische militairen en militieleden slaan, verkrachten en misbruiken ontheemden in kampen in de hoofdstad Mogadishu. Dat meldt Human Rights Watch (HRW) vandaag in een rapport.

De ontheemden, die sinds de hongersnood in 2011 zijn aangekomen in Mogadishu, zijn in feite gedetineerd. Het leiden van de kampen is zo lucratief geworden dat de managers, die bekend staan als poortwachters, weigeren de ontheemden te laten gaan. Deze managers, die vaak gelieerd zijn aan milities, stelen een deel van het voedsel en de andere goederen die hulporganisaties leveren voor de ontheemden. Of ze discrimineren op clanbasis.

Het rapport beschrijft ernstige vormen van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes in de kampen. De 23-jarige Quman vertelt dat ze negen maanden zwanger was toen ze het slachtoffer werd van een groepsverkrachting door drie mannen in het uniform van het Somalische leger. Een andere vrouw, Safiyo, moest haar been laten amputeren nadat ze verkracht en neergeschoten was.

Seksueel geweld wordt vaak niet gemeld, zegt HRW, omdat vrouwen vrezen te worden gestigmatiseerd en doelwit te worden van wraakacties. Als ze het vertellen, wordt de eer van de familie aangetast. De recente detentie van een ontheemde vrouw die de autoriteiten vertelde dat ze verkracht was, werkt de zwijgzaamheid van vrouwen verder in de hand.

HRW vindt dat de nieuwe Somalische regering, die in september aan de macht kwam, veel te weinig heeft gedaan om een einde te maken aan de situatie in de kampen. Maar ook internationale donoren, humanitaire organisaties en andere ngo’s moeten beter in de gaten houden wat er met hun hulp gebeurt. „De nieuwe Somalische regering moet de fouten van de vorige regering snel herstellen, ontheemden beter beschermen en militairen verantwoordelijk houden”, zegt Leslie Lepkow, Afrika-directeur van HRW. (BBC)