Noord-Korea snijdt militaire hotline met Zuid-Korea af - ‘is wel vaker gebeurd’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un afgelopen zondag tijdens een inspectie van het leger. Foto AFP / KCNA

Noord-Korea heeft een directe telefoonlijn met Zuid-Korea afgesneden. Het gaat om een militaire hotline die het reizen over de grens mogelijk maakt naar een industrieel complex dat door de landen gezamenlijk gerund wordt.

Een Noord-Koreaanse militair afgevaardigde heeft dat vanochtend aan Zuid-Korea bekendgemaakt. Volgens persbureau AP is de telefoonlijn essentieel voor beide landen. Honderden mensen die werkzaam zijn op het betreffende Kaesong-complex steken geregeld de grens over, en de hotline wordt gebruikt om de industrie in goede banen te leiden.

Volgens een woordvoerder zijn er momenteel rond de 900 Zuid-Koreaanse arbeiders in Kaesong. Het is niet duidelijk of zij terug kunnen reizen zonder mogelijkheid van telefonisch contact.

‘Hotline is al vaker afgesloten en weer hersteld’

NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten in een reactie:

“Die hotline met Zuid-Korea is in het verleden al eerder verbroken en wordt altijd wel weer hersteld. Sinds 1971 is de lijn al vijf keer afgesloten geweest. Het is ook niet de enige verbinding met Zuid-Korea.

De dreigementen aan het adres van Zuid-Korea en de VS zijn dagelijkse kost in Noord-Korea. Het is duidelijk dat Noord-Korea de druk erop probeert te houden. De spanning in de regio is hoog, maar niemand weet hoe het af gaat lopen. Er hoeft maar één partij een verkeerde zet te doen. Het is afwachten of de bom gaat barsten.”

‘Oorlog kan ieder moment uitbreken’

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA meldt vanochtend zelfs dat “alle communicatie met Zuid-Korea wordt doorgesneden” omdat er “ieder moment een oorlog uit kan breken”:

“In de situatie waarin ieder moment een oorlog kan uitbreken, is het niet nodig om de militaire communicatie in stand te houden tussen deze twee landen.”

Noord-Korea heeft eerder deze maand al een belangrijke telefoonlijn afgesloten met Zuid-Korea in een reactie op de strengere sancties vanuit de VN. Die sancties volgden op een recente kernproef die het land uitvoerde.

Daarnaast houden de dreigingen van een nucleaire aanval op de Verenigde Staten aan vanuit het communistische land. Zo meldde het gisteren gevechtsklaar te zijn voor raketaanvallen op de Amerikaanse eilanden Guam, Hawaii en het Amerikaanse vasteland.

VS maken zich zorgen om dreiging

Noord-Korea eist dat Zuid-Korea en de Verenigde Staten hun gezamenlijke militaire oefeningen staken, omdat deze oefeningen volgens Pyongyang een voorbereiding zijn op een invasie. Noord-Korea dreigt dat het zal terugslaan met “verpletterende aanvallen” zodra vijanden het Noord-Koreaanse grondgebied betreden.

De Amerikaanse regering maakt zich zorgen over de dreiging van in Noord-Korea. Pyongyang werkt aan atoomwapens en betere langeafstandsraketten waarmee het regime de Verenigde Staten zou kunnen treffen.