Nominaties DJP voor Gerritsen, Huff, Green

De kans is groot dat de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs dit jaar opnieuw niet wordt uitgereikt aan een jeugdboek. De jury nomineerde onder andere boeken van Esther Gerritsen, Philip Huff en John Green - acht van de tien shortlisttitels zijn niet eerder als jongerenliteratuur aangemerkt.

Schreef Esther Gerritsen een boek voor jongeren? Haar laatste roman Dorst mocht al nominaties ontvangen voor de ‘volwassen’ literatuurprijzen van Libris en Opzij, maar vandaag kwam daar ook een nominatie voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs bij. De jury van de DJP, gericht op boeken die goed aansluiten bij de belevingswereld van 15- tot 30- jarigen, presenteerde vandaag een shortlist met daarop ook romans van Philip Huff en Alessandro Baricco. Sterker nog: van de tien boeken zijn er acht niet eerder als jongerenliteratuur betiteld. Het zijn ‘boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassenen,’ aldus de jury.

De genomineerden zijn, in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken:

  • Dorst  Esther Gerritsen
  • De verjaardagen van Hanneke Hendrix
  • Niemand in de stad van Philip Huff
  • Strak blauw van Renée van Marissing
  • Paaz van Myrthe van der Meer

Vertaalde boeken die de shortlist haalden zijn:

  • Het ware verhaal van het monster Billy Dean van David Almond
  • Mr Gwyn van Alessandro Baricco
  • Herinneringen van een denkbeeldig vriendje van Matthew Dicks
  • Een weeffout in onze sterren van John Green
  • De schoenen van mijn broer van Ali Lewis.

In beide categorieën krijgt één boek de prijs ter waarde van 15.000 euro. Er is ook een publieksprijs: via de site van de DJP kunnen jongeren tot 15 april stemmen op één van de shortlisttitels. Vorig jaar ging de DJP niet naar een jeugdboek: de juryprijzen gingen naar Glijvlucht van Anne- Gine Goemans en Skippy tussen de sterren van Paul Murray; de publieksprijs was toen voor Magnus van Arjen Lubach.