Niemand heeft het recht op hoerenlopen, zegt de ChristenUnie

De Tweede Kamer spreekt vandaag over misstanden in de prostitutiebranche. Want sinds het opheffen van het bordeelverbod in 2000, is er nog veel mis.

„Het recht op seks bestaat niet. Niemand heeft het récht op hoerenlopen.” Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vindt eigenlijk dat prostitutie überhaupt verboden zou moeten zijn in Nederland. Maar omdat daar geen politieke meerderheid voor is, wil hij beginnen bij de aanpak van misstanden in de prostitutiebranche.

En wie kan daar nou tegen zijn? Regeringspartijen VVD en PvdA in elk geval niet. Beide partijen waren destijds, in 2000, vóór de legalisering van prostitutie. Maar, zegt PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens nu: „De naïviteit dat het opheffen van het bordeelverbod de oplossing voor onderdrukte vrouwen zou bieden, is al een tijdje verdwenen.” Ook een woordvoerder van de VVD zegt: „Wij zijn in principe natuurlijk voor elke maatregel die mensenhandel en uitbuiting bestrijdt.” Toch willen beide partijen afwachten waar de ChristenUnie precies mee komt, voordat ze hun steun uitspreken.

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over mensenhandel en prostitutie, en kondigt Segers aan dat hij een grotere verantwoordelijkheid bij de klanten van prostituees wil leggen. Een klant die zou kunnen weten dat zijn prostituee slachtoffer is van mensenhandel of misbruik, moet dat melden, vindt hij. Doet de hoerenloper dat niet, dan moet hij strafbaar zijn. Segers: „Als een prostituee bang is, huilt, of blauwe plekken heeft, heb je als klant de morele plicht om dat te melden. Wegkijken kan niet.”

De ChristenUnie ziet deze strafbaarstelling van hoerenlopers als aanvulling van de Prostitutiewet die momenteel in de Eerste Kamer ligt. Die wet voorziet in een landelijk systeem voor vergunningen. Nu bepalen alle gemeenten zelf hun prostitutiebeleid, wat volgens het kabinet onwenselijk is en ‘waterbedeffecten’ creëert. Ook wil minister Opstelten (Justitie, VVD) een registratieplicht voor alle prostituees. En klanten krijgen een ‘vergewisplicht’: zij moeten zich ervan verzekeren dat hun klant geregistreerd is. Wie dat niet doet, is in overtreding. De ChristenUnie wil nu nog een stap verder gaan.

Probleem is alleen dat wetenschappers en senatoren bij de Prostitutiewet zoals die nu in de Eerste Kamer ligt, al allerlei praktische bezwaren voorzien. Registratie zal juist tot een groter illegaal circuit leiden, waarschuwen de organisaties Soa Aids Nederland en Rutgers WPF in een brief aan de senatoren. Internationaal blijkt dat in landen waar een registratieplicht bestaat, het merendeel van de prostituees in het illegale circuit werkt. Niet alle prostituees zullen zich laten inschrijven en handelaren zullen hen niet laten registeren, waarschuwen de wetenschappers. Dat levert schijnzekerheid op: „Politie en hulpverlening doen er lang over om een uitbuitingssituatie boven tafel te krijgen”.

Bovendien – en dat bezwaar tekent ook PvdA’er Hilkens aan bij het plan van de ChristenUnie – zal de bereidheid van klanten om zich ergens te melden als zij misstanden vermoeden, er niet op vooruit gaan als zij zelf ineens strafbaar kunnen zijn.

Half mei bespreekt de Eerste Kamer Opsteltens Prostitutiewet opnieuw. Tot die tijd kan PvdA’er Myrthe Hilkens weinig méér doen dan minister Opstelten om andere concrete maatregelen vragen, zegt ze. Zo wil ze dat het ministerie meer aan voorlichting voor klanten doet. Ze stelt bijvoorbeeld voor om advertenties op sites voor prostitutie te zetten, met aandachtspunten waar klanten op moeten letten als ze uitbuiting van een prostituee vermoeden.

Myrthe Hilkens wil ook dat Opstelten een nationaal coördinator prostitutie instelt. „Omdat er zo weinig duidelijkheid bestaat over de precieze cijfers in de branche, kan iedereen die aantallen gebruiken naar eigen believen. We móéten meer weten over hoeveel vrouwen tegen hun wil seks hebben, iedere dag weer.”

    • Annemarie Kas