Na erotiek nu ook pesten belangrijk thema in ‘young adult literature’

Amerikaanse uitgevers van ‘young adult literature’ overspoelen de markt op dit moment met anti-pestromans, schrijft The New York Times. Het toont volgens de Amerikaanse krant aan dat pesten een breed maatschappelijk probleem is. Verschillende uitgeverijen als Random House en Simon & Schuster zijn anti-pestcampagnes begonnen. En enkele auteurs hebben de Facebookpagina Young Adult Authors Against Bullying opgericht

Anti-pestboek van schrijfster Emily Bazelon

Amerikaanse uitgevers van ‘young adult literature’ overspoelen de markt op dit moment met anti-pestromans, schrijft The New York Times. Het toont volgens de Amerikaanse krant aan dat pesten een breed maatschappelijk probleem is.

Verschillende uitgeverijen als Random House en Simon & Schuster zijn anti-pestcampagnes begonnen. En enkele auteurs hebben de Facebookpagina Young Adult Authors Against Bullying opgericht om de noodzaak van het stoppen van pesten te benadrukken. De oprichting van deze site was een directe gevolg van de zelfmoord van de Phoebe Prince, die zich in 2010 van het leven beroofde na stelselmatig gepest te zijn door 9 klasgenoten.

Schrijfster Heather Brewer organiseert in oktober van dit jaar in Missouri een conferentie voor auteurs over het onderwerp. Brewer, auteur van pestromanreeks The Chronicles of Vladimir Tod, werd vroeger zelf veel gepest.

Afgelopen maandag werd, in een artikel van Juliette Vasterman in NRC Handelsblad, duidelijk dat Nederlandse scholen bij de wet verplicht worden om pesten tegen te gaan. Volgens het plan dat staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD) en kinderombudsman Marc Dullaert maandag presenteerde, moeten scholen effectieve anti-pestprogramma’s gaan gebruiken en komt er een pestcoördinator op school. De onderwijsinspectie zal erop toezien dat deze eisen worden opgevolgd.