Morsi: Egyptische parlementsverkiezingen kunnen in oktober van start

De Egyptische president Mohammed Morsi (rechts) en oppositieleider Mohammed ElBaradei samen op archiefbeeld. Foto AP / Egyptian Presidency

De Egyptische parlementsverkiezingen kunnen waarschijnlijk in oktober beginnen, zes maanden later dan gepland, zo meldt de Egyptische president Mohamed Morsi vanochtend tegenover persbureau MENA.

Een rechterlijke uitspraak maakte het begin deze maand onmogelijk om de verkiezingen al in april te laten starten. Het was nog onduidelijk of de kieswet overeenkwam met de grondwet.

De rechtbank stelde dat de kieswet eerst door het Constitutionele Hof aan de grondwet moest worden getoetst. De uitspraak van de rechtbank veroordeelde bovendien de Egyptische politieke crisis die tussen de conservatief-islamitische Moslimbroederschap van president Morsi en de voornamelijk liberale en seculiere oppositie was ontstaan.

Verkiezingen werden in februari vervroegd

Eind februari werd namelijk besloten dat de startdatum niet 27 april, maar 22 april van dit jaar zou zijn. Morsi had dat besloten omdat de verkiezingen anders tijdens het Paasfeest van de Koptische christenen in Egypte zouden vallen. Morsi zei te hopen dat met de vervroeging onrust onder deze minderheid (ongeveer 10 procent van de Egyptenaren) werd voorkomen.

Oppositieleider Mohammed ElBaradei riep vervolgens op tot een boycot van de verkiezingen. Deze zouden niet moeten worden gehouden te midden van anti-Morsi-protesten en tijdens andere onrust in het land. Door middel van een boycot zou de ‘schijndemocratie worden blootgelegd’, stelde ElBaradei.

De verkiezingen worden in verschillende fases verspreid over twee maanden gehouden. De regering kan nog in beroep gaan tegen het oordeel van de bestuursrechter.