Cypriotische banken morgen weer open, pinmaximum van 300 euro

Cyprioten vandaag bij een filiaal van de Bank of Cyprus. Er kon maximaal 100 euro worden gepind; vanaf morgen is dat 300 euro.
Cyprioten vandaag bij een filiaal van de Bank of Cyprus. Er kon maximaal 100 euro worden gepind; vanaf morgen is dat 300 euro. Foto AP / Petros Giannakouris

Het werd maandagavond al in het vooruitzicht gesteld, maar nu is het bevestigd door de centrale bank: de Cypriotische banken gaan morgen weer open. Om 11.00 uur (onze tijd), 12.00 uur op Cyprus.

Om 18.00 uur lokale tijd sluiten de banken weer, zegt een woordvoerder tegen Reuters. Het is morgen nog onmogelijk om cheques te innen of meer dan 300 euro per dag pinnen. Op het eiland mogen creditcards ongelimiteerd gebruikt worden, maar over de grens geldt een maximum van 5.000 euro.

Er worden beveiligers ingezet bij alle banken op het eiland om onlusten te voorkomen, zei John Argyrou van beveiligingsbedrijf G4S. “Onze aanwezigheid is vooral voor het welzijn van bankmedewerkers en cliënten, maar ook de politie zal aanwezig zijn.” Argyrou verwacht geen grote problemen, omdat mensen volgens hem de tijd hebben gehad om te verwerken wat er is gebeurd. In Nicosia gingen vanavond wel nog enkele honderden mensen de straat op om tegen het noodpakket te demonstreren.

Op 16 maart werden de banken gesloten omdat men door alle ophef bang was voor zo’n bankrun. Cyprioten konden wel pinnen, maar bij de twee grootste (en meest noodlijdende) banken, Bank of Cyprus en de Laiki-bank, sinds zondag niet meer dan honderd euro per dag. Maandag kwam naar buiten dat de meeste banken dinsdag weer open konden, maar de minister van Financiën stelde dat op het laatste moment uit tot donderdag.

Afgelopen maandag werd in alle vroegte een akkoord bereikt tussen Cyprus en de ‘trojka’, de drie-eenheid van eurolanden, IMF en ECB. Daarin werd afgesproken dat het eiland 10 miljard krijgt en zelf 5,8 miljard ophaalt via een heffing op spaarders boven de 100.000 euro. De kleinere spaarders worden, in tegenstelling tot wat oorspronkelijk het plan was, ontzien.