‘Mama, mag ik die wolf uit Game of Thrones?’ ‘Die is uitgestorven, toch?’

Artist impression van Dire Wolf.
Artist impression van Dire Wolf. Afbeelding Wikipedia / Sergiodlarosa

De Dire wolf uit de serie Game of Thrones doet het hart van menig hondenliefhebber sneller kloppen. Helaas is de wolf al duizenden jaren geleden uitgestorven. Of toch niet?

Na het verschijnen van de film 101 Dalmatiërs waren de gevlekte hondjes niet aan te slepen. Bij elke tv-serie of film met een hond erin houden ouders sindsdien hun hart vast. Mochten kinderen nu smeken om de Dire wolf uit de populaire tv-serie Game of Thrones, dan kunnen ze antwoorden dat de wolf uitgestorven is. Alhoewel, een Amerikaanse fokkersvereniging probeert al decennia een hond te fokken die erop lijkt.

Al ver voordat Games of Thrones bestond, werd er al gewerkt aan de terugkeer van de Dire Wolf. Het fokken van de echte wolven is natuurlijk onmogelijk, er is geen genetisch materiaal meer, maar het fokken van een hond die erop lijkt kan wel. En dat is precies wat het Dire Wolf Project van de Amerikaanse Alsatian fokkersvereniging al sinds 1987 doet door allerlei variaties herders en Alaskahonden te kruisen. In de Schwarz kennels in Oregon, zijn al generaties honden gefokt, maar de Dire wolf is nog steeds verre van perfect.

De Dire wolf zit al in de eerste aflevering van Game of Thrones, en een fantasyserie als deze kan ook eigenlijk niet zonder een hond of wolf die de good guys vergezelt op alle avonturen. De hondjes worden gevonden als puppy’s. In de tweede aflevering moet hoofdpersoon Ned Stark in opdracht van de valse koningin helaas de wolf Lady afmaken. Het is een vergeldingsactie omdat een van de andere honden prins Joffrey in zijn hand heeft gebeten. Maar de andere Dire wolven spelen uiteraard op cruciale momenten een rol en beschermen hun baasjes natuurlijk tegen de slechteriken.

Het killerinstinct van de wolven komt aardig overeen met de werkelijkheid. De prehistorische Dire wolf leefde in Noord- en Zuid-Amerika tijdens het Pleistoceen zo’n 1,8 miljoen geleden. De wolf was circa anderhalve meter lang, kon tussen de vijftig en tachtig kilo wegen, en was daarmee een stuk groter en sterker dan de hedendaagse grijze wolf.

Skelet van een Dire wolf in het National Museum of Nature and Science in Tokio.Foto Wikipedia / Momotaru2012Foto Wikipedia / Momotaru2012

De wolf kon dan ook jagen op grote prooien. Desondanks stierf de wolf zo’n tienduizend jaar geleden uit, onder andere door klimaatontwikkeling. In een uitzending van National Geographic zeggen wetenschappers dat de Dire wolf zich in tegenstelling tot de verwante grijze wolf, niet kon aanpassen aan de veranderende omstandigheden:

Toch is er dus goed nieuws voor hondenliefhebbers, de echte fans kunnen bij de kennel in Oregon zo’n gelijkende hond kopen. Er zit wel een aardig prijskaartje aan: drieduizend dollar moet je neertellen voor een hond zoals de gefokte dieren officieel heten. En de gefokte exemplaren zijn nu al prachtige honden; warmer van kleur dan Huskies. De puppy’s zien er allerschattigst uit. Dat wordt straks weer lastig nee zeggen tegen de vraag ‘papa, mag ik een Dire wolfje?’.