Kortkolom economie

Arbeidsgehandicapte gaat post bezorgen

Amsterdam. PostNL gaat vijfhonderd mensen uit de sociale werkvoorziening inzetten als postbezorgers. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Het is voor het eerst dat de bezorging wordt uitgevoerd door mensen met een fysieke of verstandelijke handicap die om die reden recht hebben op een beschutte werkplek. Het bedrijf heeft ervaring met detachering van deze mensen vanuit de sociale werkplaatsen in de distributiecentra. Volgens een woordvoerder is het niet de bedoeling het aantal arbeidsgehandicapten, goedkoper dan uitzendkrachten, verder op te voeren. Ruim 2 procent van de postbezorgers bestaat vanaf vandaag uit arbeidsgehandicapten. „Dit is wat wij nu aankunnen.” (NRC)

Websites voor nepartikelen dicht

Amsterdam. Internetprovider Ecatel moet achttien websites sluiten waarop namaakluxeartikelen worden verkocht. Dat heeft de rechtbank van Den Haag in een kort geding beslist. Nieuw is dat deze beslissing ‘ex parte’ is genomen. In zo’n procedure hoort de rechtbank de tegenpartij niet. De zaak is aangespannen door REACT, een Europese anti-piraterij organisatie die de strijd aanbindt tegen dergelijke nepartikelen-

sites. „Dit is een doorbraak”, vertelt Joris van Manen, advocaat van REACT. „Zo kunnen we veel efficiënter en goedkoper werken.” De voornamelijk Chinese web-

sites bieden namaakhorloges aan van merken als Breitling, Gucci en Dior. Provider Ecatel was niet bereikbaar voor commentaar. (NRC)

Opnieuw arrestaties wegens mestfraude

Amsterdam. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de afgelopen dagen zes mannen (van 29 tot 38 jaar) aangehouden in een grootschalig onderzoek naar fraude met mest. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij „het structureel verhullen van nationale en internationale meststromen door een bedrijf dat handelt in dierlijke mest”, aldus justitie. De 42-jarige hoofdverdachte in dit onderzoek is eind februari aangehouden en zit nog vast. Het vermoeden is dat aan de fraude miljoenen euro’s zijn verdiend. (NRC)