Kortkolom buitenland

Onderzoek chemische aanval in Syrië

new york. De Zweedse wetenschapper Ake Sellstrom gaat een VN-onderzoek leiden naar gebruik van chemische wapens in Syrië, zo heeft een VN-woordvoerder gisteren bekendgemaakt. Het Syrische regime en de gewapende oppositie hebben twee weken geleden elkaar beschuldigd van gebruik van chemische wapens in de buurt van Aleppo, waarbij 26 doden zouden zijn gevallen. President Obama heeft eerder gezegd dat een chemische wapenaanval door het regime zou leiden tot internationale militaire interventie. (Reuters)

Minister Italië treedt af na rel met India

Rome. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Giulio Terzi heeft gisteren zijn ontslag ingediend uit protest tegen het terugzenden van twee mariniers naar India. Het tweetal moet daar terecht staan op verdenking van het doodschieten van twee Indiase vissers. Terzi was van oordeel dat met het terugsturen van de twee het aanzien van Italië is geschaad. Veel verschil maakt zijn aftreden niet: het Italiaanse kabinet is al demissionair. (AP, BBC)

Excuses van Petraeus voor zijn overspel

Los Angeles. Voormalig CIA-topman David Petraeus heeft zich gisteravond voor het eerst in het openbaar verontschuldigd voor de buitenechtelijke affaire met zijn biografe, die in november tot zijn aftreden leidde. Hij deed dat op een bijeenkomst van reserveofficieren en veteranen. Hij zei diepe spijt te hebben van de affaire die „zoveel pijn heeft veroorzaakt bij mijn gezin, vrienden en aanhangers”. Petraeus, die als bevelhebber in Irak en in Afghanistan groot aanzien verwierf, kreeg een staande ovatie toen hij de zaal betrad. (AP)

Aanhoudingen voor Franse treinroof

Parijs. Zo’n 200 politieagenten hebben in probleemwijken ten zuiden van Parijs vanmorgen vijftien jongeren opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de overval op een regionale trein. Zij zouden op zaterdagavond 16 maart in het stadje Grigny Centre een rijtuig van de RER-D-lijn zijn binnengevallen en passagiers gewelddadig hebben beroofd. (NRC)