Kortkolom binnenland

Opnieuw eis twintig jaar tegen Robert M.

Amsterdam. Tegen kindermisbruiker Robert M. is in hoger beroep opnieuw twintig jaar celstraf en tbs geëist wegens het seksueel misbruik van 67 jonge kinderen. Zijn jongste slachtoffer was negentien dagen oud toen het werd misbruikt. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen omstandigheden die een lagere strafeis rechtvaardigen. M. kreeg van de rechtbank in eerste aanleg een lagere straf: 18 jaar en tbs omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar werd geacht voor het misbruik. Zijn pedofilie zou zijn voortgestuwd door de hyperseksualiteit waar hij ook aan lijdt. De advocaten van M. vinden dat hij daarvoor strafvermindering moet krijgen. Ook tegen M.’s echtgenoot, Richard van O., handhaafde het OM in hoger beroep de eis: twaalf jaar. Volgens het OM is hij medeschuldig aan het misbruik dat zijn man uitvoerde. Het gerechtshof wil op 26 april uitspraak doen in beide zaken.(NRC)

Ontruiming school voor stinkende jas

Maastricht. Niet een gevaarlijke stof maar een stinkende jas bleek gisteren de aanleiding voor de ontruiming van basisschool Aan de Meule in Sittard. Kinderen klaagden onder meer over misselijkheid. Hulpdiensten werden ingeschakeld en iedereen moest het gebouw verlaten. De jas bleek zo te stinken, omdat bij de leerling thuis ’s nachts boterzuur door de brievenbus was gespoten. Waarom is nog onduidelijk. Het gezin heeft vannacht elders geslapen. De kinderen van Aan de Meule konden vanochtend weer naar school. (NRC)

Wolhandkrab vangen in rivieren mag weer

Amsterdam. Het vangstverbod voor de zogeheten wolhandkrab wordt per 1 april opgeheven. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een motie van de SGP en de VVD. Deze partijen vinden dat de vangst van de krab essentieel is voor de toekomst van de binnenvisserij en de biodiversiteit. Consumenten moeten via de etiketten wel worden gewezen op de risico’s. De krabben bevatten dioxines. Vanwege deze risico’s dienden D66 en de ChristenUnie juist een motie in om het vangstverbod te handhaven. Zij vinden dat consumptie van de krab een serieuze bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Die motie haalde het niet. (Novum)

Politie pakt 17 leden motorclub op

Den Haag. De politie heeft gisteren zeventien verdachten aangehouden in een onderzoek naar de Zuid-Hollandse motorclub Trailer Trash Travellers. Ze worden verdacht van afpersing. Een clubhuis in Den Haag is onderzocht, en woningen van verdachten in onder meer Leiden, Rijnsburg, Vlaardingen en Wassenaar. Daarbij zijn wapens aangetroffen en in Leiden een hennepplantage. De politie brengt alle zeventien arrestanten in verband met de afpersing van leden van de Leidse motorclub Pegasus. De Trailer Trash Travellers verjaagden die club in januari uit een pand dat Pegasus van de gemeente Leiden had gehuurd. Vorige maand bepaalde de rechter dat de gemeente het huurcontract per direct mocht beëindigen omdat de oorspronkelijke huurder niet meer in het pand zat. Het pand is inmiddels verlaten. (NRC)