Kort

Pleegkinderen

Turkije hoeft niet te worden ingelicht

Amsterdam. - Als kinderen met de Turkse nationaliteit die in Nederland wonen met jeugdzorg of een pleeggezin te maken krijgen, hoeft Turkije daarover niet te worden ingelicht. Zelfs niet als de rechter beslist dat ze in een pleeggezin moeten worden ondergebracht. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) gisteren tijdens het vragenuur van de Kamer. Het betekent dat Turkije geen zeggenschap heeft over het lot van Turkse kinderen in Nederland. nrc

Intelligentie

Koortslip kan tijdelijk dommer maken

Amsterdam. - Een koortslip of andere virale of bacteriële infectie kan de intelligentie en geheugen tijdelijk beperken. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers vandaag in Neurology. Ze keken naar de prestaties in intelligentietests en de aanwezigheid van antilichamen tegen ziekteverwekkers in het bloed van ruim 1.600 vrijwilligers uit New York. Mensen met veel antilichamen (een aanwijzing voor recente infectie) presteerden gemiddeld slechter. Het effect was het sterkst bij lager opgeleiden, vrouwen en mensen die weinig aan beweging deden. Het effect van de infecties op de hersenen bleek niet blijvend. NRC

17

jaar en multimiljonair door verkoop van app

Amsterdam. - Een jongen van 17 jaar uit Groot-Brittannië is multimiljonair geworden door de verkoop van zijn app aan internetbedrijf Yahoo. Hij zou er 30 miljoen dollar voor hebben gekregen. Nick D’Alosio bedacht de app, Summly, toen hij 15 was. De app maakt automatisch samenvattingen van nieuwsberichten. De teksten passen precies op het scherm van een iPhone. De app won vorig jaar een prijs: Apple Best Apps of 2012. Hij heeft een baan gekregen op het kantoor van Yahoo in Londen en wordt daarmee de jongste werknemer van het bedrijf. nos

Celstraf

Breivik niet naar begrafenis moeder

amsterdam. - De Noorse massamoordenaar Anders Breivik mag niet naar de begrafenis van zijn moeder. Dat heeft de gevangenis waar Breivik vastzit bepaald, meldden Noorse media gisteren. Vrijdag overleed Breiviks moeder (66). Breivik zit een celstraf uit van 21 jaar voor het vermoorden van 77 mensen. Volgens Breiviks advocaat hadden zijn moeder en hij tegenovergestelde ideologische opvattingen, maar een goede moeder-zoonrelatie. ap