kort

Tijdelijke verhuur

Leegstandwet wordt verruimd

Amsterdam. - Naar verwachting kunnen eigenaren voor de zomer hun te koop staande woningen makkelijker tijdelijk verhuren. De maximale huurprijs wordt vrijgegeven en leegstaande woningen mogen meer dan éénmaal tijdelijk worden verhuurd. De Kamer stemde gisteren in met een voorstel van minister Blok. Het wetsvoorstel moet nog langs de Eerste Kamer. De maximumduur voor tijdelijke verhuur van woonruimte in leegstaande kantoren, ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels en scholen gaat van vijf naar tien jaar. Sloop- en renovatiewoningen mogen straks voor zeven jaar worden verhuurd in plaats van vijf. Wel moet er nog steeds een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. nrc

Secret Service

Obama kiest vrouw als hoofd beveiliging

WASHINGTON. - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis wordt een vrouw verantwoordelijk voor de beveiliging van de president. Barack Obama heeft Julia Pierson benoemd tot hoofd beveiliging van de Secret Service. Pierson was al chef-staf van de dienst. Agenten van de Secret Service raakten vorig jaar in opspraak toen bleek dat ze tijdens de voorbereidingen van het bezoek van president Obama aan Colombia prostituees hadden meegenomen naar hun hotel. Julia Pierson volgt Mark Sullivan op, die zeven jaar hoofd van de beveiliging was. ap

Moord

Amanda Knox moet opnieuw terechtstaan

ROME. - De Amerikaanse studente Amanda Knox moet opnieuw terechtstaan in Italië voor de moord op haar Britse huisgenoot Meredith Kercher in 2007, in de Italiaanse stad Perugia. Dat heeft het hoogste gerechtsorgaan in Italië gisterochtend besloten. In 2009 werd Knox veroordeeld tot 26 jaar cel, in 2011 werden zij en medeverdachte Rafaelle Sollecito vrijgesproken wegens geknoei met bewijsmateriaal. Ze zouden Kercher hebben omgebracht bij een uit de hand gelopen seksspel. Rudy Guede is de enige die was veroordeeld in de zaak. Hij kreeg 16 jaar cel. reuters