Kort

Ontruimde school

Oorzaak van stank is jas met boterzuur

sittard. - Een stinkende jas heeft gisterochtend geleid tot de ontruiming van een basisschool in Sittard. Leerlingen klaagden over een vreemde geur, prikkende ogen en hoofdpijn. De geur bleek afkomstig van een jas van een van de leerlingen. Bij onderzoek van de woning van de leerling bleek dat de vloerbedekking achter de voordeur doordrenkt was met boterzuur, dat waarschijnlijk door de brievenbus is gespoten. Boterzuur komt van nature voor in ranzige boter en sterk ruikende kazen. Het stinkt naar zweetsokken of braaksel en is niet schadelijk voor de gezondheid. De politie onderzoekt de zaak. nos

7

rijstroken bij de A27

Amsterdam. - De verbreding van de A27 bij Amelisweerd gaat door. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft dat besloten, op advies van een commissie die de verbreding heeft onderzocht. Dat schreef zij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Schultz wil de A27 al langer verbreden tot twee keer zeven rijstroken, maar heeft op aandringen van de Tweede Kamer nieuw onderzoek laten doen naar alternatieven. De verbreding is omstreden omdat een aantal bomen moeten worden gekapt. Volgens de commissie zijn alternatieven niet veilig genoeg. Schultz neemt daarom nogmaals het besluit dat deze varianten definitief afvallen. Wel laat de bewindsvrouw alsnog een maatschappelijke kosten- en batenanalyse uitvoeren naar de verbreding. novum

Astrid Lindgren

Isol wint oeuvreprijs voor jeugdliteratuur

Amsterdam. - De Argentijnse prentenboekenmaakster Isol heeft de Astrid Lindgren Memorial Award 2013 gewonnen. De prijs, ter waarde van 5 miljoen Zweedse kronen (600.000 euro), is de grootste oeuvreprijs ter wereld op het gebied van jeugdliteratuur. Astrid Lindgren was kinderboekenschrijfster, bekend van Pippi Langkous. Isol, in ons land vrijwel onbekend, is een pseudoniem van Marisol Misenta. Zij werkte lang als cartoonist voor een krant maakte zelf tien kinderboeken en illustreerde veel andere. De jury omschreef haar werk als „tintelend van energie en explosieve emoties”. Vorig jaar won Guus Kuijer de prijs. nrc