Kamp: gas uit Wad leidt niet tot minder Gronings gas

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) is niet van plan de gaswinning in Groningen terug te schroeven nu de Nederlandse Aardolie Maatschappij extra gas onder de Waddenzee vandaan mag halen. Dat antwoordde hij gisteren in de Tweede Kamer op vragen van D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven en SP’er Paulus Janssen.

Daarmee lijkt Kamp afstand te nemen van zijn eigen ‘kleineveldenbeleid’. Vanaf de oliecrisis begin jaren zeventig is het beleid om het Groningse gasveld te sparen door kleinere velden in productie te nemen. Daarvan zijn er nu 180 in gebruik genomen. Sindsdien dient het veld in Groningen vooral als een „balansveld”: als de vraag naar gas groter is dan de kleinere velden kunnen leveren, komt er extra gas uit Groningen. Dat gebeurt niet zonder risico’s. Tot schrik van de bewoners bleek begin dit jaar dat gaswinning uit het grote veld in Groningen kan leiden tot meer en zwaardere aardbevingen, met een kracht van 4 of meer op de schaal van Richter.

Kamp gaf de Nederlandse Aardolie Maatschappij afgelopen week toestemming om de komende twintig jaar vijftien miljard kubieke meter gas extra onder en rond de Waddenzee weg te halen. Een meerderheid van PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie staat daar kritisch tegenover.