Jeugd-EK volgende test voor jong Oranje

Het Nederlands elftal is na zes zeges op rij al vrijwel zeker van het WK. De voorbereiding op het eindtoernooi in Brazilië gaat nu beginnen.

Het Nederlands elftal mag volgens Louis van Gaal gisteravond dan de beste interland onder zijn leiding hebben gespeeld, garanties op een vaste plek krijgt nog steeds niemand. De bondscoach zal volgende week dinsdag in Zeist de rangorde van Oranje weer bepalen op basis van gespeelde competitiewedstrijden in het weekeinde. Zoals Van Gaal iedere keer opnieuw bepaalt wat zijn beste elftal is. Ook al speelt Nederland pas in september de volgende WK-kwalificatiewedstrijden, uit tegen Estland en Andorra. „We blijven alles van week tot week bekijken”, stelde Van Gaal in de Arena.

Nederland is na de 4-0 overwinning tegen Roemenië met zes zeges op rij zo goed als zeker gekwalificeerd voor het WK. De komende maanden zullen de voorbereidingen op het eindtoernooi steeds serieuzer worden. Zo heeft de leiding van Oranje al bepaald dat Rio de Janeiro de uitvalsbasis zal worden. Het hotel en de trainingslocatie zullen nu worden ingevuld. De concurrentiestrijd om een plaats in de selectie zal in juni al losbarsten, als Jong Oranje met een groot aantal A-internationals aan het EK in Israël begint. Tegelijkertijd speelt Van Gaal met oudere profs oefenduels in Indonesië en China.

Van Gaal riep zijn spelers gisteravond in de kleedkamer van de Arena even kort bijeen en maakte duidelijk dat de wedstrijden van Jong Oranje wat hem betreft nu even het belangrijkste zijn. Daar waar grote voetballanden als Brazilië, Spanje, Italië en Uruguay over drie maanden op de Confederations Cup een generale repetitie voor het WK afwerken, ziet Van Gaal het jeugd-EK als een serieuze test voor het jonge Oranje. Nederland speelt in dat toernooi onder leiding van Cor Pot in een groep met Spanje, Duitsland en Rusland. Mocht Nederland verder komen, dan zal Van Gaal zelf gaan kijken.

Waar de vorige bondscoach, Bert van Marwijk, een jaar geleden weinig oog had voor aanstormend talent, heeft Van Gaal nu opeens mogelijkheden te over. Van zijn selectie mogen spelers als Ricardo van Rhijn, Daley Blind, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie, Adam Maher, Kevin Strootman, Ola John en Tonny Trindade de Vilhena meedoen aan het EK, dat van 5 tot en met 18 juni plaatsvindt. Bovendien kan Pot nog een beroep doen op internationals als Jetro Willems, Leroy Fer, Marco van Ginkel en Luuk de Jong. „Cor Pot heeft volledig carte blanche”, zei Van Gaal gisteren.

Van Gaal zal op zijn beurt tijdens de trip naar Azië verder werken aan het proces waaraan hij in augustus vorig jaar is begonnen. De bondscoach keek gisteravond in de perszaal van de Arena met een tevreden gevoel terug op het het afgelopen half jaar en constateerde dat het Nederlands elftal zich in een hoog tempo ontwikkelt. De bondscoach stelde daarbij wel vast dat het belangrijk blijft dat de spelers zijn visie op het spel van Nederland blijven delen. Als trainer speelt Van Gaal weliswaar een dominante rol, maar het is volgens hem zaak dat de internationals in het veld hun eigen verantwoordelijkheden nemen.

Van Gaal haalde gisteravond een moment vroeg in de wedstrijd terug. Rechtback Daryl Janmaat verzuimde om „door te dekken” en werd daar door Van Gaal en aanvoerder Strootman op gewezen. Dan zie je dus dat Strootman flinke stappen heeft gemaakt, legde Van Gaal uit. „Het is de bedoeling dat Janmaat de volgende keer direct zelf inziet wat hij moet doen. Zo kan iedereen nog stapjes maken. Daar wijs ik de spelers keer op keer op.”

Volgens Van Gaal zijn routiniers als Robin van Persie, Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder evenmin uitgeleerd. De laatste twee moeten met elkaar de strijd aangaan om te bepalen wie de spelmaker van het nieuwe Oranje wordt. Van der Vaart maakte met twee doelpunten in de afgelopen twee interlands een goede indruk, maar hij kan volgende week, als hij matig zou presteren in de wedstrijd van zijn club HSV tegen Bayern München, in de hiërarchie van Van Gaal alweer gedaald zijn.

„We houden alles zelf scherp in de gaten”, aldus de bondscoach.