Is voor niks werken een goede investering?

Een freelancejournalist (32) uit Amsterdam schrijft: „Onlangs pitchte ik een artikelidee bij een hoofdredacteur voor wiens blad ik al zes jaar schrijf. Hij mailde terug dat hij het artikel niet wilde, maar ook: ‘Zou jij een korte aankondiging in de agenda willen schrijven (is onbetaald, maar wel van invloed op status en plaatsingen)?’ Hoe moet je omgaan met zulke opdrachtgevers?”

„Eigenlijk moet je nooit voor niks schrijven”, zegt freelancer Karin Sitalsing, die meeschreef aan het blog ‘De Vogelvrije Freelancer’ voor journalistenvakblad Villamedia. „Ik ben ook weleens gevraagd om voor niks te werken, onlangs nog bij het geven van een workshop. Ze gaven daar als argument dat ze me gratis een podium boden, maar ik hoef dat podium niet. Wat moet ik met die drie man en een paardenkop?” Volgens Brigit Kooijman, freelancejournalist en bestuurslid bij de Freelancers Associatie, gaat het argument van het podium bijna nooit op. „Dan moet je een blog beginnen, daar kun je nog schrijven wat je zelf wilt. Je zou eens kunnen informeren bij freelancers die voor hetzelfde medium werken of ze daadwerkelijk goede opdrachten overhouden aan dat gratis schrijven, maar zo werkt het bijna nooit.”

Sitalsing vertelt dat ze wel voor niks heeft meegewerkt aan bladen in oprichting, al zou ze dat nu niet meer doen. „Onlangs was er een nieuw project waar ik in geloof. De redactiechef kon me geen geld geven, maar zei wel dat het me klussen voor andere bladen bij de uitgeverij zou opleveren. Die belofte is ze nagekomen. Toen ik pas begon als journalist heb ik als een soort stagiair een half jaar meegedraaid bij Elsevier. Daar heb ik ontzettend veel geleerd en uiteindelijk is het ook een opdrachtgever geworden.”

Kooijman is niet tegen gratis schrijven: „Maar doe het dan als vrijwilligerswerk voor de wijkkrant, of als hobby. Maak een goede afweging voor je iets gratis doet.” Bij Sitalsing gingen de ogen open toen ze de workshop ‘Geld verdienen voor freelancers’ volgde. „Daar werd heel terecht gesteld dat voor niks werken gewoon vrije tijd is en dan kun je beter naar de film gaan. Zo had ik er nog niet eerder tegenaan gekeken, maar het klopt wel.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere