Is Dell voor Michael, Carl of Blackstone?

Pc-maker Dell is de inzet van een overnamestrijd. De voormalige ster van de computerwereld wil zichzelf heruitvinden.

Wat zien superbeleggers aan Wall Street in een computerproducent die volgens velen zijn beste tijd heeft gehad? Dat is de vraag bij de miljardenstrijd die is losgebrand om de Amerikaanse pc-maker Dell – een bedrijf dat ondanks een onzekere toekomst doelwit is van drie overnamepogingen.

De superrijke investeerder Carl Icahn en het private-equityfonds Blackstone Group hebben zich het afgelopen weekend gemeld als gegadigden voor een miljardenacquisitie van Dell – ooit de grootste computerproducent ter wereld, maar de afgelopen jaren achterop geraakt wegens de overstap van klanten naar mobiele platforms en tablets.

Beide partijen proberen bestuursvoorzitter Michael Dell af te troeven bij zijn plan om het bedrijf uit te kopen en van de beurs te halen. Dell ontvouwde vorige maand zijn eigen overnameplan, in samenwerking met Silver Lake Partners, eveneens een groot private-equityfonds. Hij wil het bedrijf dat hij in 1984 oprichtte reorganiseren zonder te hoeven voldoen aan de kortetermijnwensen van aandeelhouders.

Met de tegenvoorstellen is een strijd begonnen om zeggenschap bij het bedrijf, met als inzet de vraag of het zijn relevantie in de computerwereld kan heroveren. Ook staat op het spel of Dell de komende jaren tijdens een reorganisatie de transparantie zal moeten betrachten van een beursgenoteerde onderneming. De nieuwe potentiële kopers willen dat ten minste een deel van het bedrijf aan de beurs blijft.

Wie uiteindelijk ook aan het langste eind trekt, zeker lijkt dat de overname van Dell de grootste wordt sinds het begin van de financiële crisis in 2008. Michael Dell en Silver Lake hebben 24,4 miljard dollar (19 miljard euro) geboden voor het bedrijf, ofwel 13,65 per aandeel. Blackstone biedt 14,25 dollar, Icahn heeft 15 dollar per aandeel geboden voor 58 procent van het concern.

Michael Dell, die zijn bedrijf naar de top van de pc-wereld leidde maar vervolgens niet inspeelde op de mobiele revolutie, wil van Dell bovenal een serviceverlener maken in de lucratieve wereld van zakelijke computers. Maar sommige grote aandeelhouders zijn ontevreden. South-eastern Asset Management, een grote institutionele belegger met een belang van 8,4 procent, meent dat Michael Dell het bedrijf voor een te lage prijs probeert te kopen.

Van de alternatieve bieders zal er na evaluatie één worden uitgenodigd om een formeel bod in te dienen. Blackstone koopt meestal bedrijven op om ze op te splitsen of onder nieuw bestuur te plaatsen om hogere winsten te bereiken. Icahn heeft al 4,6 procent van Dell in handen, en heeft zijn bod mogelijk uitgebracht om Michael Dell te dwingen tot een hoger tegenbod.

Voor Michael Dell, die 15,6 procent van het bedrijf in zijn bezit heeft, staat behalve financieel gewin ook zijn reputatie op het spel. Hij kent als geen ander het bedrijf en de toekomstmogelijkheden. En hij krijgt één kans om het beste bod van zijn tegenstander te overtreffen.