In Iran kun je niet dansen

Zien // Film EN dansSo You Think You Can Dance In IranMovies that matterIn Den Haag (Korzo, vandaag) en in Amsterdam (De Brakke Grond, morgen). moviesthatmatter.nl

In dansfilms is, anders dan in het hedendaagse danstheater, de combinatie dans en politiek zeldzaam. Dat maakt Dry Branches of Iran (2012) uitzonderlijk, te zien in het kader van het festival Movies That Matter. De film gaat over de gewelddadige onderdrukking door het regime van Ahmadinejad vanuit het perspectief van een gedetineerde Iraanse danser. De film wordt onder de ironische titel So You Think You Can Dance In Iran? gecombineerd met een voorstelling door het Iraanse dansgezelschap Passin. In Teheran mocht hun choreografie alleen gecensureerd worden vertoond. De Iraanse censor, zo blijkt in de film, blijkt geobsedeerd door alles wat maar naar erotiek zweemt. Aanraken is dus, evenals bewegingen van het bekken, vrijwel uitgesloten. Is het daarom dat hij is opgepakt, vraagt danser Arref zich in zijn cel af. Zijn overpeinzingen krijgen vorm in schokkerige beelden van politiegeweld, nagespeelde conversaties en van Iran. Alles is opgenomen met telefooncamera’s. Van het duet van Arref en zijn collega zijn alleen schaduwen te zien. Want in Iran kun je eigenlijk niet dansen.