Ik ga allerlei vergelijkingssites af

Joost Stoffels (32) is fysisch geograaf Hij werkt als watersysteemanalist bij Waternet Joost woont samen met zijn vrouw in een koophuis

Een kijk in het huis(houdboekje) van Joost Stoffels. Foto: Peter de Krom
Een kijk in het huis(houdboekje) van Joost Stoffels. Foto: Peter de Krom

In

‘Deze baan heb ik nu ruim drie jaar. Ik ben hier via stages van mijn studie fysische geografie beland. Met mijn team beheer ik het watersysteem: we zorgen dat de gemalen zo draaien dat het waterpeil goed blijft en we meten de waterkwaliteit. Als watersysteemanalist bedenk je wat er wordt gemeten en analyseer je via die data wat er beter kan. Meestal zit ik achter mijn computer, soms ga ik ook lekker het veld in.

„Ik heb geluk gehad, want zoveel banen zijn er niet meer in deze sector. Aardwetenschappers gingen vroeger vaak naar adviesbureaus voor bouwbedrijven, maar daar is weinig werk. Het enige minder leuke aan mijn baan is dat er ook veel routine bij hoort. Dat had ik niet bij de onderzoeksafdeling waar ik stage liep. Iets meer wetenschappelijk uitdagend was dat.

„Ik verdien prima. In ons salarissysteem ga je jaarlijks iets omhoog, totdat je aan het eind van je schaal zit. Ik weet eigenlijk niet wat het eind van mijn schaal is. Toen ik deze baan kreeg heb ik wel onderhandeld. Ik vond het namelijk niet leuk dat ik in eerste instantie geen vast contract kreeg, dat kan je je tegenwoordig niet meer voorstellen! Ik heb toen geregeld dat, als ze me na een jaar een vast contract zouden geven, ik meteen twee stapjes binnen mijn schaal omhoog mocht.

„Bij functioneringsgesprekken onderhandel ik verder niet. Er komt altijd een kleine 100 euro bruto bij, tenzij je slecht functioneert – of juist extreem goed. Ze werken bij Waternet wel steeds meer met targets enzo. Maar het blijft toch ook een ambtenarensfeer waarin je salaris, als je gewoon goed je best doet, vanzelf stijgt.”

Uit

‘Ik houd meestal over aan het eind van de maand, zeker nu ik mijn rijexamen heb gehaald. Maar ik heb niet de neiging om veel meer uit te gaan geven als ik meer binnenkrijg. Zo ben ik ook niet opgevoed: mijn ouders waren regelmatig werkloos of deden werk onder hun niveau – zuinigheid sprak vanzelf. Zakgeld spaarden mijn zus en ik ook altijd; we kochten nooit snoep, zoals andere kinderen. Zelfs met Koninginnedag, als we opeens 100 gulden verdienden, zette ik dat braaf op mijn spaarrekening. Pas in mijn studietijd heb ik dat spaargeld aangesproken.

„Sinds ik geld overhoud, geef ik het wel makkelijker uit in het café. Ik stond altijd bekend als zuinig, maar tegenwoordig vind ik het niet meer zo’n probleem als iemand zegt ‘ik betaal het je terug’ en het komt niet, of als er wat overblijft op de barrekening.

„Als ik een grote aankoop doe – een racefiets, smartphone of vliegtickets – dan verdiep ik me eerst helemaal in de beste prijskwaliteitverhouding. Ik ga allerlei vergelijkingssites af en lees gebruikersfora. Zo’n serieuze aanschaf mag best wat kosten, maar ik wil het wel eerst tot het naadje uitzoeken. Al zul je me niet zien afdingen – daar ben ik te laf voor.

„Onze nieuwe tv hebben we laatst wel vrij snel gekocht, omdat hij was afgeprijsd. Mijn vrouw is een echte koopjesjager, ze is ook dol op dingen als Groupon en Scoupy. Ach, nu ze al die aanbiedingen van haar eigen rekening betaalt in plaats van onze gemeenschappelijke vind ik het best.”

Ook vertellen over je inkomsten en uitgaven in deze rubriek? Aanmelden kan via werk@nrc.nl