Houd toch die gevangenissen open

Er moet een scherp protest worden aangetekend tegen het onzalige idee om gevangenissen te sluiten (NRC Handelsblad, 23 maart). Dit is het begin van de ontmanteling van het gehele justitiële apparaat en de fundamentele aantasting van de rechtsstaat. Wie neemt nog een vonnis van een rechter serieus op deze manier? Wij hebben ons reeds belachelijk gemaakt met het laten wachten van veroordeelde misdadigers op hun plaats in een gevangenis. ‘Er zijn nog duizend wachtenden voor u’. En nu dit. Wie begint als eerste zijn gezond verstand te gebruiken bij de morele en juridische zelfmoord van de maatschappij? Moet weer de wal het schip keren, voordat onze politici beginnen na te denken over de gevolgen van hun daden? En hoe moeten al die veroordeelde figuren met enkelbanden worden bewaakt? Moeten wij niet nadenken over het ter verantwoording roepen van onze (gewezen) politici voor de gevolgen van hun daden? Het huidige systeem werkt blijkbaar onvoldoende preventief. Moeten allereerst niet zìj de gevangenis in voor het misbruik van het vertrouwen van de burgers, door wie ze gekozen zijn? En niet met enkelband, maar echt, achter slot en grendel. Goed en wel. Dan denken zij beter na over hetgeen zij hun land en volk aandoen.

Mr. M.I. Tóth

Den Haag