HagaZiekenhuis stopt tijdelijk met uitvoeren hartoperaties

Het Hagaziekenhuis in Den Haag.
Het Hagaziekenhuis in Den Haag. Foto ANP/ Evert-Jan Daniëls

Het HagaZiekenhuis in Den Haag stopt met onmiddellijke ingang met het uitvoeren van hartoperaties. Aanleiding is een melding dat bij een operatie niet volgens protocol te werk is gegaan.

De raad van bestuur spreekt op de website van het ziekenhuis in een verklaring van een ‘onaanvaardbaar incident’. Het gaat om een tijdelijke stop, die in nauw overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is afgestemd. De bewuste patiënt is inmiddels met succes geopereerd in het UMC St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen.

Uit dit ziekenhuis is ook een tweede interim-afdelingshoofd afkomstig. Hij start per 1 april. Hij stelde daar eerder, samen met het huidige interim-afdelingshoofd in het HagaZiekenhuis, orde op zaken bij de afdeling cardiochirurgie. Zeven jaar geleden werd die gesloten, omdat er sprake was van een te groot risico voor patiënten.

Hartpatiënten die al waren opgenomen, worden voorlopig doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Het hartcentrum in het ziekenhuis blijft nog wel open voor cardiologische behandelingen.

Ziekenhuis lag al onder vuur

Vorige week meldde het radioprogramma Argos dat het sterftecijfer bij cardiochirurgische operaties al jaren veel te hoog ligt in vergelijking met andere hartcentra. Bovendien zijn er lagere sterftecijfers doorgegeven aan de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie. Het ziekenhuis bevestigde dat er sprake was van samenwerkingsproblemen en slechte communicatie tussen chirurgen. Ook waren er inderdaad verkeerde sterftecijfers doorgegeven tussen 2007 en 2010.

Patiëntenclubs zeiden zich ook zorgen te maken over de situatie bij het ziekenhuis.