Geen strafrechtelijk onderzoek naar declaraties Co Verdaas

Co Verdaas tijdens een persconferentie vorig jaar.
Co Verdaas tijdens een persconferentie vorig jaar. Foto ANP/ Evert-Jan Daniëls

Het Openbaar Ministerie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar oud-staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas. De PVV in Gelderland had aangifte gedaan tegen Verdaas, omdat hij in zijn tijd als gedeputeerde zou hebben gesjoemeld met reiskostendeclaraties.

De declaraties waren in december vorig jaar de reden dat hij opstapte. Verdaas declareerde reizen tussen Nijmegen en Arnhem, terwijl hij feitelijk reisde tussen Zwolle en Arnhem. Hij probeerde zo te verhullen dat hij in Zwolle woonde en dus buiten de provincie waar hij werkzaam was. Volgens de PVV “belazerde Verdaas de boel en pleegde hij fraude”.

Volgens het OM heeft Verdaas de verdenking van valsheid in geschrifte op zich geladen, maar is hij er niet rijker van geworden. Ook heeft hij inderdaad niet zorgvuldig genoeg gehandeld, maar trad hij als gevolg hiervan ook af. Het OM zegt in de verklaring:

“Gelet op deze omstandigheden is vervolging voor deze in beginsel strafbare feiten niet opportuun en vindt het OM strafrechtelijk onderzoek niet zinvol.”

Ook het feit dat hij loog over zijn woonplaats, volgens de PVV “oplichting”, was geen reden onderzoek in te stellen naar Verdaas.

PVV laat het er niet bij zitten

Aan persbureau Novum laat de Gelderse fractievoorzitter van de PVV, Marjolein Faber, weten bezwaar te maken tegen het besluit. Ze noemt het “krankzinnig”. De partij spant nu een procedure aan, waarin de het gerechtshof in Arnhem gaat bekijken of het besluit van het OM terecht is.