Friezen zullen stem Jasper S. niet horen

De rechtbank in Leeuwarden maakt zich op voor grote drukte in de zaak tegen de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra.

De stem van verdachte Jasper S. (45) had Omrop Fryslân graag willen laten horen. In een brief aan de rechtbank was gevraagd om een integrale live-uitzending te mogen verzorgen van de rechtszitting van morgen, als S. terechtstaat voor moord op en verkrachting van de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999. Maar de Leeuwarder rechtbank wees het verzoek af, ter bescherming van het slachtoffer.

„Marianne Vaatstra zou het niet op prijs hebben gesteld dat alle details over het misdrijf via beeld en geluid de hele wereld over zouden gaan”, licht rechtbankvoorlichter Natascha van ’t Hooft het besluit toe. In een toelichting op de website van de rechtbank staat dat bij de behandeling van de feiten ook de intieme plaatsen van het lichaam van Marianne ter sprake zullen komen. Zij stelt dat ervan mag worden uitgegaan dat meisjes van zestien „zich ten diepste generen wanneer zij feiten betreffende de voorgenomen schending van de lichamelijke integriteit via audiovisuele middelen zouden moeten delen met een groot publiek.”

Daar kwam bij dat verdachte Jasper S. had aangegeven niets te zullen zeggen als de Friese omroep toestemming had gekregen om zijn antwoorden uit te zenden. En als Jasper S. zou zwijgen, zou dit de waarheidsvinding verstoren, meent de rechtbank.

Wel gaf die toestemming om de binnenkomst van de rechtbank, het voorlezen van de tenlastelegging door officier van justitie Henk Mous en het pleidooi van advocaat Jan Vlug uit te zenden. Overigens met een kwartier vertraging, zodat eventuele gevoeligheden en namen geschrapt kunnen worden.

Hoofdredacteur Diederik Bonarius van Omrop Fryslân verklaart dat hij het liefste zoveel mogelijk had willen registreren van de rechtszaak. „De verklaring van Jasper S. hadden we graag willen uitzenden, waarbij we hem uiteraard niet in beeld zouden nemen. Dit is een zaak met een hoge attentiewaarde.”

De rechtbank van Leeuwarden maakt zich op voor een van de drukst bezochte rechtszaken uit haar geschiedenis. Er zijn behalve de zittingszaal twee andere zalen beschikbaar gesteld voor publiek. Alle andere zittingen zijn donderdag verplaatst naar het nabijgelegen Paleis van Justitie. In beide zalen is plaats voor honderd mensen.

Veehouder Jasper S. uit Oudwoude werd vorig jaar november aangehouden, na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Hij heeft bekend de scholiere, die hij niet kende, te hebben verkracht en gewurgd in een weiland bij Veenklooster.