FD gooit papier weg voor berlinerformaat

Het nieuwe formaat van Het Financieele Dagblad leidt tot hogere papierkosten en meer verspilling van papier per krant. De drukker van het FD, dat sinds dinsdag verschijnt op berlinerformaat, moet relatief veel papier afsnijden en weggooien. Alleen dan kan hij de financiële krant produceren op het gewenste formaat. Dijkman in Diemen drukt de krant niet op een berlinerpers, maar op een groter formaat pers en snijdt de kranten daarna schoon.

Berliner is een dagbladformaat tussen tabloid, de grootte van onder meer NRC Handelsblad, en broadsheet, zoals De Telegraaf, in. Berliner wordt gezien als chic en onderscheidend. Bovendien is een krant op berliner eenvoudig te produceren in losse katernen. Restyling en inhoudelijke vernieuwingen moeten het FD relevanter en journalistieker maken.

Berliner is redelijk uniek in Nederland. Alleen het Nederlands Dagblad en enkele zaterdagse bijlagen van de Volkskrant verschijnen op het formaat. Maar een echte berliner is het FD niet, zeggen grafici. Daarvoor is het vernieuwde FD te hoog. Een berliner als de Vlaamse krant De Morgen meet 47 bij 31,5 cm. Het FD is 50 bij 32 cm. Een woordvoerder van het FD vindt dat geen bezwaar. „Berliner is een nieuwe productcategorie in Nederland.” Hij erkent dat veel schoon snijden een (financiële en milieutechnische) belasting betekent, maar vindt dat moet worden gekeken naar het totale milieueffect. Zo wordt het FD gedrukt op een (milieuvriendelijker) waterloze-offsetpers. Het papier wordt gerecycled.

De restyling van het FD moet zorgen voor groei van de oplage. Het HOI meldde gister een groei van de totale betaalde oplage papier en digitaal met 2 procent naar 61.498. Die groei kwam alleen van digitale abonnementen. De papieren oplage daalde met 9 procent naar 47.700.