Engeland: overvol

Hoeveel gevangenen zijn er?

Afgelopen week zaten 84.596 mensen vast in Engeland en Wales. Dat zijn er ruim 3.000 minder dan een jaar geleden, maar nog altijd 5.000 meer dan waar plaats voor is.

Met z’n hoevelen in één cel?

Daarvoor is geen landelijk beleid, dat kunnen gevangenissen zelf bepalen. Er zijn 9 van de 136 gevangenissen die drie gevangenen in een cel voor twee personen hebben. Bij sommige van die gevangenissen gaat het om bijna ‘standaard’ beleid: daar gaat het om 200 of 300 cellen. Maar er zijn ook twee gevangenissen waar maar één of twee tweepersoonscellen door drie gevangenen worden bezet. In 89 gevangenissen zitten twee mensen op een cel die voor één persoon is bedoeld.

Hoe zijn de gevangenissen?

Sommige zijn modern, maar eerder deze maand kwam er een schrikbarend rapport uit over de gevangenis van Winchester, in de Victoriaanse tijd gebouwd. De helft van de gevangenen voelt er zich onveilig: de cellen zijn koud en smerig, met weinig natuurlijk licht en slecht bijgehouden toiletten.

En wordt er bezuinigd?

Ja, er gaat 9 miljard pond per jaar naar rechtspraak, gevangenissen en proefverloven, en dat moet met een kwart dalen. De vorige minister wilde dat doen door het aantal gevangenen terug te dringen naar 82.000 in 2015. En dat moest door de hele rechtspraak te reorganiseren en door meer taakstraffen uit te delen.

De huidige minister is meer van de harde lijn. Dus langere straffen voor criminelen, maar ook meer gebruik van enkelbanden (kosten 13,14 pond per dag, zo berekende denktank Policy Exchange vorig jaar). Er worden gevangenissen gesloten (zeven dit jaar), maar er komt uiteindelijk ergens een soort megagevangenis. En er worden gevangenissen geprivatiseerd.