Eindeloze koude

Het is inmiddels duidelijk: tot en met de Pasen blijft het veel te koud voor de tijd van het jaar. De wind blijft in de oost- tot noordoosthoek en daarmee blijft droge en koude lucht naar ons land getransporteerd worden.

Het is bijzonder wat we nu meemaken. De eerste vijf dagen van de derde maartdecade hebben in De Bilt een gemiddelde temperatuur van slechts 0,2 graden opgeleverd, We moeten meer dan negentig jaar terug om derde maatdecades te vinden die kouder bleven dan 2,0 graden. De kans is groot dat dit jaar zich bij dit selecte groepje gaat voegen. Het koude weer houdt namelijk onverminderd aan.

In de nacht naar donderdag gaat het op veel plaatsen drie of vier graden vriezen en donderdag overdag wordt met moeite een schamele vijf graden bereikt. De dag begint weliswaar met opklaringen, maar er ontstaan vrij veel wolken, waaruit zelfs zo nu en dan wat sneeuw dwarrelt. Daarbij waait een meest matige noordoostenwind.

Vrijdag en zaterdag verandert er weinig. De breedste opklaringen manifesteren zich in de nacht en ochtend.

’s Middags hangt er wat meer bewolking en valt er een enkel sneeuwbuitje.

In de nacht vriest het licht, overdag wordt het tussen 2 en 6 graden.

Op Eerste Paasdag mogen we al blij zijn als we geen sneeuwvlokken zien, maar ook dan blijft het te koud.