Een Verhoeven of een groepsproces

Steekspel. Regie: Paul Verhoeven. Met: Peter Blok, Robert de Hoog, Ricky Koole, Gaite Jansen, Sallie Harmsen. In: 4 bioscopen.

Is Steekspel een Paul Verhoevenfilm? Of was hij ‘procesbewaker’ en is deze film ‘user generated’, ofwel werk van de 3.500 deelnemers van de Entertainment Experience?

Het idee: Kim van Kooten schrijft een scène van 3 minuten; het publiek maakt de zaak af met hulp van professionals. Maar, zo liet Verhoeven al in november weten, in de rijstebrijberg van 700 script en honderden filmpjes zat weinig bruikbaars, dus maakte hij Steekspel zelf maar af. Leerzaam. Filmen is een groepsproces, maar kan niet zonder een verlicht despoot. Die laat het bij de publiekspremière in het Eye Filmmuseum deze week overigens afweten: te druk.

Meer dan een aardige Telefilm is Steekspel ook niet geworden: een kluchtige intrige rond de schuinsmarcherende zakenman Remco (Peter Blok) wiens verjaardag in het honderd valt als een hoogzwangere maîtresse (Sallie Harmsen) opduikt en zakenpartners achter zijn rug zijn bedrijf willen verkopen. Schijnbare Verhoeven-touches – Remco’s dochter Ieneke ontrafelt onder het kotsen een complot – blijken door deelnemers verzonnen. Het wachten blijft op de nieuwe Verhoeven.