Doek Picasso van de ene miljardair naar de andere

De ene Amerikaanse miljardair heeft de andere Amerikaanse miljardair een Picasso verkocht voor 155 miljoen dollar. Steven A. Cohen van het hedgefonds SAC Capital Advisors nam het doek over van casinomagnaat Steve Wynn. Cohen begeerde het doek al jaren.

Het gaat om het portret Le Rêve dat Picasso in 1932 maakte van zijn minnares Marie-Thérèse Walter terwijl ze lag te slapen op een leunstoel. Wynn was zo gek op het doek dat hij de show in een van zijn resorts in Las Vegas naar naar het doek heeft vernoemd.

Hij had er ook een ongelukje mee. In 2006 prikte hij er per ongeluk met zijn elleboog doorheen. „Oh shit, kijk wat ik nu gedaan heb”, zei hij. In de onderarm van Marie-Thérèse zat een gat van vijf centimeter, en twee repen van acht centimeter hingen los. De beschadigingen zijn gerestaureerd.

En nu is Cohen eindelijk eigenaar van het begeerlijke werk. De prijs van 155 miljoen dollar hoort tot de hoogste bedragen ooit voor kunst betaald. Duurder was bijvoorbeeld De kaartspelers van Cézanne. Dat ging in april 2011 voor 267 miljoen dollar naar de emir van Qatar.