Dit jaar toch herdenking gesneuvelde Duitsers in Vorden

De burgemeester mocht vorig jaar niet langs de graven lopen tijdens de dodenherdenking, maar inwoners van Vorden liepen destijd alsnog massaal langs de Duitse oorlogsgraven.
De burgemeester mocht vorig jaar niet langs de graven lopen tijdens de dodenherdenking, maar inwoners van Vorden liepen destijd alsnog massaal langs de Duitse oorlogsgraven. Foto ANP / Vincent Jannink

Een afvaardiging van de gemeente Bronckhorst loopt dit jaar tijdens de dodenherdenking in het Gelderse Vorden alsnog mee met het plaatselijke comité 4 en 5 mei langs de graven van gesneuvelde Duitsers. De gemeenteraad van Bronckhorst heeft daar vanavond volgens persbureau Novum mee ingestemd.

De organisatie wilde vorig jaar al langs de Duitse graven lopen met burgemeester van Bronckhorst Henk Aaldering. Dat leidde destijds tot veel ophef. Federatief Joods Nederland spande een kort geding aan waarop de rechtbank in Zutphen de actie verbood. De kortgedingrechter bepaalde toen dat een herdenking van dode Duitse soldaten “passend kan zijn, maar niet op 4 mei en niet in één adem met de herdenking van slachtoffers van het nazibewind”. De gemeente volgde die uitspraak, maar ging wel in hoger beroep.

Het gerechtshof in Arnhem bepaalde in februari dat de rechtbank het herdenken van Duitsers niet mocht verbieden. De vrijheid van het organiserende comité had moeten worden gerespecteerd. Ook bestaan er geen landelijke voorschriften voor herdenkingen.

Langs de Duitse graven lopen hoeft niet

De vertegenwoordiger, dit jaar wethouder Paul Seesing, mag overigens wel zelf beslissen of hij langs de graven van gesneuvelde Duitse soldaten loopt. Daarvoor is een amendement van CDA en VVD aangenomen. Volgens de gemeente volgt Seesing het hele programma. Andere bezoekers van de herdenking krijgen de kans om een andere route te lopen die niet langs de Duitse graven gaat.

De gemeenteraad laat in een verklaring weten dat “de verzoenende boodschap” de doorslag gaf om voortaan het volledige programma te volgen:

Het is duidelijk dat er mensen voor en tegen de gekozen invulling van de Vordense herdenking zijn. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland. Wij respecteren ieders overtuiging.”

Federatief Joods Nederland noemde deze wijze van herdenken vorig jaar een “dolk in de rug van nabestaanden”. Een joodse actiegroep stuurde vorig jaar tijdens de herdenking een vliegtuigje de lucht in met een spandoek met de tekst “Vorden is fout”.