Dick O. doet nog geen vlieg kwaad

Op een woonwagenkamp is gisteren een man opgepakt wegens de aanslag op het gemeentehuis in Waalre. Wie is Dick O.?

Bewoners op het woonwagenkamp in Sint- Michielsgestel waar de politie gisteren een inval deed.
Bewoners op het woonwagenkamp in Sint- Michielsgestel waar de politie gisteren een inval deed. Foto ANP

Het is stil, deze dinsdagmiddag op het woonwagenkamp in het Brabantse Sint-Michielsgestel. Vanochtend was er heisa: 35 politieagenten vielen het kamp binnen, doorzochten woonwagens en arresteerden Dick O., 36 jaar. Hij zou een van de plegers zijn van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre, vorig jaar juli. Heisa kwam vanochtend ook van kampbewoners zelf, die tegenover journalisten verklaarden dat de arrestatie van O. onterecht was. „Hij doet nog geen vlieg kwaad.” Nog meer heisa ontstond wat later toen bewoners de journalisten als onwelkome pottenkijkers gingen zien. NOS-verslaggever Theo Verbruggen zag een baksteen zijn kant op vliegen en sloeg op de vlucht.

Nu zeggen de bewoners weinig tot niets meer. Net als de politie, „in het belang van het onderzoek”. En dus is de stilte terug, hier op het kamp.

Maar ontspannen is het er niet. Een jongetje, jaar of tien, verlaat een woonwagen en snijdt deze journalist de pas af.

„Wat kom je doen?”

„Ik ben hier om wat vragen te stellen…”

De deur van de woonwagen zwaait half open, twee fronsende vrouwenhoofden in de kier.

„Dat doe je toch niet. Vragen stellen aan een kind. Ondervraag een volwassene. Ondervraag je eigen wijf.”

„Mag ik u wat vragen stellen?’

„Zoek het maar uit.”

De deur slaat dicht.

De deuren van andere woonwagens blijven dicht. Net als de hekjes ervoor, en de rolluiken voor de ramen. Niemand praat. Honden blaffen.

Wat is er wel bekend over dit kamp in Sint-Michielsgestel en zijn bewoners? En wat over de mogelijke aanslagpleger op het Waalrese gemeentehuis, die hier vandaan zou komen?

Dick O. is dus zijn naam. Zijn vriendin of vrouw woont op het kamp. Zijn vader en tante wonen er ook. Van 2006 tot 2011 stond Dick O. bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met een eenmanszaak in ‘algemene burgerlijke en utiliteitsbouw.’

Het kamp, aan het Spreeuwenbos, ligt pal aan dé toegangsweg tot Sint-Michielsgestel (28.000 inwoners). Elf woonwagens staan op het kamp, dat een jaar of 25 oud is. De bewoners zijn autochtone Nederlanders, zoals de meeste kampers in Nederland.

Het kamp heeft geen goed imago, zeggen drie buurtbewoners afzonderlijk van elkaar. Áls de politie in ‘Gestel’ ergens in actie komt, dan is het op het kamp. Drie of vier jaar terug rolde ze er enkele hennepkwekerijen op. Een aantal kampbewoners kreeg een taakstraf. Ze mochten twee jaar niet in hun wagen wonen.

Het contact tussen het kamp en de rest van het dorp is minimaal. „Hun kinderen gaan wel naar school”, zegt een 37-jarige moeder, „dus ik zie de moeders op het schoolplein. Je herkent ze, hè. Geblondeerde haren en om de nek blingbling.” Wat zich op het kamp precies afspeelt, is haar en andere buurtbewoners onbekend. „Je hoort nooit nergens niets van.”

Een veertiger, die anoniem wil blijven, zegt meer te weten over de kampbewoners. Door zijn werk heeft hij „zeer regelmatig” contact met een aantal van hen, hij kent de families bij naam en weet waar ze op het kamp wonen. Die gegevens stroken met informatie die bekend is bij deze krant.

De man vertelt dat Dick O. eerder heeft vastgezeten. Hij heeft geschoten op het kamp, bij een ruzie. Hij heeft iemand neergestoken in Den Bosch wegens gesteggel over een parkeerplek. O. rookt wiet. Veel wiet. De vader, ook een Dick O., had op het kamp een loods. Eerst met gestolen auto’s, toen met hennep. Nu is die loods verwijderd door de autoriteiten. De misdaad en de narigheid, zegt de informant, komt van de familie O. Ze gooien afval in de tuin van de Rabobank ernaast. Ze schelden hulpverleners uit die naar het kamp komen.

Over een link tussen het kamp en de aanslag in Waalre heeft de zegsman niemand ooit gehoord. „Nog geen gerucht. En nu hoor ik ook nog dat een auto van die aanslag geregistreerd stond op het adres van dit kamp. Dit klinkt serieus.”

De politie hield eerder dit jaar twee mensen aan, maar liet hen weer snel vrij. Als O. vandaag niet vrijkomt, is dit de langste hechtenis in de nu acht maanden oude Waalre-zaak.