De chipknip verdwijnt in 2015

De chipknippen van de diverse banken in 1994, bij de invoering. Archieffoto ANP

Betalen met chipknip is vanaf 1 januari 2015 niet meer mogelijk. Dat maakt eigenaar Currence vanochtend in het AD bekend.

De markt voor de chipknip zou zo klein zijn geworden dat het financieel niet meer aantrekkelijk is om het betaalmiddel nog in de lucht te houden. Eerder werd al bekend dat het middel vanaf volgende maand alleen nog is te gebruiken in kantines, parkeerautomaten en snoepautomaten.

In 2010 bereikte het aantal transacties via chipknip nog een record van 178 miljoen. Vorig jaar was dat teruggelopen naar 148 miljoen. Steeds meer parkeergarages stappen over op betaling met pinpas, creditcard of mobiele telefoon.

De afschaffing betekent onder meer dat gemeenten parkeerautomaten met chipknipbetaling moeten vervangen. Ook kantines moeten de betalingssystemen aanpassen.