Dat kan niet meer misgaan

Het Nederlands elftal won gisteren met 4-0 van concurrent Roemenië De ploeg is bijna zeker van het WK volgend jaar De vraag is welke internationals naar het buitenland vertrekken om zich te ontwikkelen

Bruno Martins Indi (R) of the Netherlands fights for the ball with Gheorghe Teodor Grozav of Romania during their 2014 World Cup qualifying soccer match in Amsterdam, March 26, 2013. REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos (NETHERLANDS - Tags: SPORT SOCCER)
Bruno Martins Indi (R) of the Netherlands fights for the ball with Gheorghe Teodor Grozav of Romania during their 2014 World Cup qualifying soccer match in Amsterdam, March 26, 2013. REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos (NETHERLANDS - Tags: SPORT SOCCER) Reuters

Redacteur Voetbal

Het was een interlandweek waarin voor Nederland veel duidelijk werd. Het Nederlands elftal gaat naar het WK in Brazilië, dat kan na de overwinningen tegen Estland afgelopen vrijdag en tegen concurrent in poule D Roemenië gisteravond (4-0) haast niet meer fout gaan. Oranje sloeg in de Arena een gat van zeven punten met nummer twee Hongarije met nog vier duels te gaan.

En deze week kreeg het elftal van Louis van Gaal voor het eerst echt vorm. Niet eerder in zijn tweede termijn als bondscoach koos hij twee keer voor vergelijkbare opstellingen. Nu wel. Ja, hij neemt graag veel aanstormend talent op in zijn selectie. Maar als de buit verdeeld wordt, calculeert hij ook gewoon ervaring in – hoe vaak hij ook zegt dat vorm en fitheid leidend zijn. In weerwil van de verjongingsdrift waar Van Gaal zich zo graag op laat voorstaan, lijkt de basiself straks in Brazilië helemaal niet zo’n piepjonge groep.

De aanvallende ‘grote vier’ – Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Robin van Persie en Arjen Robben – zijn op het WK dertig jaar of ouder. Maar juist op hun posities voorin dienen zich nog geen dwingende alternatieven aan. „Sneijder is mijn aanvoerder, die laat ik niet snel vallen”, zei Van Gaal bovendien deze week nog over de minst fitte van de vier.

Jong is de verdediging inderdaad, maar dan vooral in de zin van onervaren. De vier verdedigers die nu de meeste speelminuten maakten, zijn in Brazilië straks in de kracht van hun leven als profvoetballer. In het centrum lopen dan naar verwachting twee 22-jarigen (Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij), terwijl backs als Daley Blind, Daryl Janmaat en Ricardo van Rhijn op het WK 24 jaar zijn.

Nu de kwalificatie zo goed als binnen is, wordt het aankomende seizoen voor Oranje vooral op clubniveau een interessant jaar. Gaat Feyenoord de Champions League bereiken? Met het oog op de Oranje-defensie is het te hopen dat ook Martins Indi en De Vrij kennis mogen maken met aanvallers van de sterkste soort. Vraag maar aan Ajacieden Blind en Van Rhijn wat het verschil is tussen pakweg de Roemeen Doru Mihai Pintilli en de Portugees Cristiano Ronaldo. De laatste kwamen zij met Ajax in Champions League verband al meerdere keren tegen.

Wie vertrekt er bovendien naar het buitenland om zich daar verder te ontwikkelen? Van Gaal staat daar niet eenduidig in. De Duitse en Spaanse competitie staan voor hem ver boven alle andere in Europa, zo maakte hij vorige week duidelijk. „Maar aan de rest kunnen we ons meten. Ik zou ervoor pleiten dat ze in Nederland blijven. Wij leiden hier beter op en tactisch gezien heeft Nederland de beste competitie van Europa. Maar het niveau van de competitie leidt ook op.” Daarom ook juicht hij de transfer van de (nog) niet geselecteerde spits Ricky van Wolfswinkel van Sporting Portugal naar het Engelse Norwich City toe. Mindere club, sterkere competitie.

Maar je moet wel klaar zijn voor die bepalende stap naar het buitenland, zei bijvoorbeeld Arjen Robben vorige week. Hij was zelf op zijn twintigste wel uitgekeken in de eredivisie. „Ik had op het EK in 2004 toch wel redelijk mijn internationale doorbraak. Dan kom je ook anders binnen bij Chelsea. Ik kon meteen aanhaken”, zei hij vorige week in een gesprek in hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Maar hij waarschuwde zijn jongere collega-internationals voor al te drastische stappen. „Als je bij je eerste club in het buitenland meteen op de bank komt te zitten, dat is vaak funest. Hoe vaak hebben we dat niet gezien, dat jongens te vroeg gaan?”

Tegen een onsamenhangend Roemenië had Nederland gisteravond weinig te duchten. Jeremain Lens gaf het uitstekende eerste half uur van Oranje glans, met een voorzet op maat die door Robin van Persie net over gevolleerd werd. De twee aanvallers waren ook betrokken bij de voorbereiding van de openingsgoal van de verder flets spelende Van der Vaart. Van Persie besliste het comfortabele thuisduel met een briljante kopbal en een strafschop. Lens zorgde in de laatste minuut voor 4-0, waardoor Nederland cijfermatig maar weer eens een uitslag neerzette die in de voetbalwereld indruk maakt.