CU: bezoek aan uitgebuite prostituee moet strafbaar worden

Het straatbeeld van de Amsterdamse Wallen. Foto ANP / Koen van Weel

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat welwillend tegenover het plan van de ChristenUnie om het bezoek aan prostituees waarvan bekend is dat deze worden uitgebuit of mishandeld strafbaar te stellen.

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers werkt namens de CU aan een initiatiefwet, en uit een rondgang van nu.nl blijkt dat een meerderheid in de Kamer hier oren naar heeft.

Een klant van een prostituee moet alert zijn en opmerken of de prostituee uit vrije wil aan het werk is door bijvoorbeeld blauwe plekken of huilbuien te signaleren. Als de bezoeker vermoedt dat deze tegen zijn of haar vrije wil werkt, is de klant strafbaar als dit niet wordt gemeld. Segers:

“Je bent niet onschuldig als je weet of kunt weten dat de vrouw die je bezoekt wordt uitgebuit of mishandeld. Dan ben je medeverantwoordelijk aan zo’n situatie.”

Er ligt in de Eerste Kamer al een wetsvoorstel waarbij hoerenlopers verplicht moeten checken of de prostituee die ze bezoeken geregistreerd staat. Daarnaast is er een voorstel om de prostitutieleeftijd te verhogen. Deze initiatiefwet gaat nog een stap verder. Segers liet weten het liefst prostitutie volledig te verbieden, maar daar is geen meerderheid voor te vinden.

Vanmiddag wordt er in de Kamer gedebatteerd over de richtlijn mensenhandel, en komt ook dit onderwerp aan de orde.