Conflict in bestuur journalistenclub NVJ

Er is ruzie binnen het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Vier van de negen leden, onder wie voorzitter Hella Liefting, zijn gisteravond met onmiddellijke ingang opgestapt. Ook Thom Meens (voormalig ombudsman van de Volkskrant), Tony van der Meulen (oud-hoofdredacteur Brabants Dagblad) en Lize Alink (voormalig hoofdredacteur vakblad Binnenlands Bestuur zijn weg.

Vicevoorzitter Bert de Jong, die het voorzitterschap waarneemt, zegt dat sprake is van een „onoverbrugbaar verschil” in opvatting over de rol van het bestuur en de aansturing van de werkorganisatie. „Het gaat om een lang lopende discussie over de rol van de NVJ. Moeten we bijvoorbeeld verbreden met mensen uit de communicatiewereld? Moeten we samenwerken met andere organisaties?” Hella Liefting was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Thom Meens draait het conflict om de vraag wie bepaalt wat er gebeurt in de vereniging. Daarnaast is het een kwestie wie het gezicht van de vereniging naar buiten zou moeten zijn. Thomas Bruning blijft algemeen-secretaris. „Het conflict gaat niet over grote externe zaken”, zegt hij. „Het is niet zo erg als bij sommige andere FNV-bonden.”

Volgens waarnemend voorzitter De Jong dreigt de NVJ dit jaar verlies te lijden. De vereniging wordt dubbel geraakt door de economische crisis. Aan de ene kant zijn er minder journalisten die lid worden. In de gedrukte media is nog 50 procent van de medewerkers lid, zegt De Jong, bij omroepen is de dekking een stuk lager. En aan de andere kant wordt minder geadverteerd in verenigingsblad Villamedia. Dat verscheen vorige week in vernieuwde vorm als maandblad. Villamedia, tevens een populaire website met medianieuws, was tweewekelijks.